A- A+ A
Община Ардино
Официален сайт

120 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА АКАДЕМИК САВА ГАНОВСКИ120 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА АКАДЕМИК САВА ГАНОВСКИНа 13 Март 2017 г. /1 март по стар стил/ се навършват 120 години от рождението на акад. Сава Гановски – виден български учен-философ и обществен деятел.
Сава Гановски е роден в с. Кунино, Врачанско. Завършва Философия и Педагогика в Софийския университет. Специализира в Германия и Съветския съюз. Участва в съпротивата през Втората световна война. След 9 септември 1944 година е заемал редица отговорни постове във висши научни учреждения и държавни органи. Бил е посланик в Румъния и Югославия, председател на Комитета за наука, изкуство и култура, член на президиума и заместник председател на БАН. Последователно е оглавявал институтите по Педагогика и по Философия към БАН.
Дългогодишен народен представител и един мандат председател на Народното събрание /1966-1971/.
От 1973 година е президент на Международната федерация на философските дружества, а от 1978 до края на живота му е почетен президент на тази федерация.
Заради антивоенните и прогресивните си позиции през 1924 г. в продължение на 8 месеца е бил интерниран в Ардино. През това време се строи местната църква и той взима участие в нейното изграждане. През 1984 г., по случай 60 години от интернирането му в родопския град, Общинският съвет обявява акад. Сава Гановски за първия Почетен гражданин на Ардино.
Акад. Сава Гановски посещава Ардино и през следващата 1985 г. и участва в тържество по случай откриването на новата учебна година в тогавашното ЕСПУ „Г. Димитров” /днес Средно училище „В. Левски”/.
Акад. Сава Гановски е оказвал подкрепа на общинското ръководство при решаването на редица проблеми на общината, зависещи от централни ръководни органи. Има личен принос за включването на Община Ардино в обсега на министерско постановление, даващо предимства на определени общини при заплащане труда на учителите. През тези години е народен представител от друг избирателен район, но общинското ръководство го считаше за наш народен представител.
Акад. Сава Гановски е обявен за почетен гражданин и на Враца през 1977 година по случай 80 години от рождението му.
На историята на философията, на философските направления, на педагогиката и образованието е посветил десетки научни трудове.
Награждаван е с най-високи държавни отличия.
В личния си живот Сава Гановски е бил известен със своята пословична скромност и порядъчност.
Напуска този свят на 28.04.1993 г. на 96 години.
Поклон пред светлата му памет!

Обществен съвет за закрила на културното наследство - Ардино


Още снимки


‹ Назад

Актуално
Предстоящи събития

 

 


https://www.livechatalternative.com/