A- A+ A
Община Ардино
Официален сайт

АРДИНО ТАЧИ СВОИТЕ БЕЛЕЖИТИ ЛИЧНОСТИАРДИНО ТАЧИ СВОИТЕ БЕЛЕЖИТИ ЛИЧНОСТИДве годишнини на значими личности на Ардино бяха отбелязани в понеделник в Ардино. Сто и тридесет години от рождението на известния педагог, дългогодишния директор на турската прогимназия в Егридере, след 1934 г. – Ардино, Хасан Сабри Ефенди и 70 години от смъртта на световноизвестния турски писател и поет Сабахаттин Али, роден в Егридере/Ардино през 1907 г. и убит край Кръкларели на 2 април 1948 г. Организатор на проявата беше Община Ардино.
Освен ръководния състав на Общината, начело с кмета Ресми Мурад и председателя на Общинския съвет Сезгин Байрям във възпоминателните събития участваха общественици, читалищни дейци, граждани, гости на града.
Ресми Мурад, сподели пред присъстващите задоволството и вълнението си от отношението на участниците към нициативата да се отбележат подобаващо тези две годишнини. „Радвам се, че ардинската общественост по стара традиция отдава голямо значение и винаги почита своите достойни просветни дейци и забележителни творци, с големи заслуги за духовното издигане на хората тук и прославянето на този край“ , заяви в приветствието си кметът на Общината. Той отбеляза, че Сабахаттин Али и Хасан Сабри Ефенди са обща духовна ценност на жителите на Ардино.
Зам.-председателят на Обществения съвет за закрила на културното наследство в Ардино Селяхидин Карабашев представи в презентации живота и дейността на Хасан Сабри Ефенди и личността и творческото дело на Сабахаттин Али. Подчерта, че съхраняването на тяхната памет е постоянна задача и утвърден стил на работа на Общинското ръководство и местните структури в духовната област.
Общинският съветник Съби Узунов изрази удовлетворението си от подобни събития. Заяви, че опитът на Ардино в културната област е впечатляващ и трябва да продължи с още по-мащабни прояви.
В рамките на деня, ръководството на общината и граждани почетоха паметта на двамата видни ардинчани - положени бяха венци и цветя пред бюст-паметника на Сабахаттин Али в двора на общинския музей и на гроба на Хасан Сабри Ефенди.
В памет на забележителните личности молитви отслужи имаминът на Ардино Орхан Якуб.
Поколения представители на местната интелигенция са били ученици на Хасан Сабри Ефенди, а след това - негови колеги. С проницателния си ум е насочвал и насърчавал своите възпитанци и колеги към самоусъвършенстване в областите, за които притежават лични дарби. Еднакво значение отдавал на религиозното и светско образование.
През 2007 г. в Ардино тържествено е отбелязана 100-годишнината от рождението на Сабахаттин Али. На честването присъства дъщерята на писателя, професора по музикология Филиз Али от Истанбул. В памет на това честване Филиз Али посажда в градския парк сребрист бор – едно свято място и в памет на големия писател. Под борчето е поставена мраморна информационна табела. Единадесет години след това честване проф. Филиз Али се очаква отново да посети родното място на баща си.


Още снимки


‹ Назад

Актуално
Предстоящи събития

 

 


https://www.livechatalternative.com/