A- A+ A
Община Ардино
Официален сайт

АРДИНСКИТЕ ЧИТАЛИЩА - МАЛКИ ЦЕНТРОВЕ ЗА КУЛТУРААРДИНСКИТЕ ЧИТАЛИЩА - МАЛКИ ЦЕНТРОВЕ ЗА КУЛТУРА В община Ардино успешно се решават инфраструктурни и социални проблеми. Това показва анализът за отминалите две години от мандат 2007-2011. Общинският кмет Ресми Мурад посочва, че екипно полагат многопосочни усилия и търсят максималното, за да постигнат необходимото там, където има живот и потребност.
„Заварих, казва г-н Мурад, читалищния сграден фонд в града и селата в крайно окаяно състояние. Затова спешно проучихме, подготвихме, защитихме и реализирахме в сравнително кратки срокове основния ремонт на всички читалищни сгради на територията на общината. Смятам, че вече няма място за оправдания и бездействие. В напълно обновените читалища следва да съсредоточим обществения и културен живот на жителите на населените места.”
Активирането на общинския културен живот е част от последователната политика на общинското ръководство за повишаване на качеството на живот на жителите в града и селата. Ардинският градоначалник напоследък е обзет и от идеята, която предвижда идейно зареждане на цялостната читалищна и извънучилищна дейност. Според него, това следва да бъде систематизирана и добре организирана дейност, откликваща на всички вкусове на всички нива, независимо от тяхната религиозна и етническа принадлежност.
„Международният литературен форум `Братство`, споделя още кметът Ресми Мурад, който свикваме на две години веднъж в Ардино, искаме да се превърне в работещ културен форум през цялото календарно време. Желанието ни е читалищата по места да се превърнат в реални мини центрове на културни събития, достъпни за всички жители. В тази връзка в най-близко време предстои да подпишем официален договор между Община Ардино и Съюза на българските писатели, който регламентира взаимоотношенията и сътрудничеството между двете институции по детайли. Държа да отбележа, че договорът повелява да се изработи една стегната концепция за издигането на форума като явление в европейски аспект, както и кандидатстване по трансгранични проекти на ЕС - ЮНЕСКО и Брюксел в партньорство с дружески гръцки и турски градове. Нещо повече, в документа за съвместна дейност намират място конкретни предложения за участие на изтъкнати писатели и поети в Ардинския форум „Братство” и утвърждаването на читалищния живот и любителското изкуство в община Ардино. Също така, маркирахме съвместно да осъществим поредица от инициативи, като: „Тройно огледало” - публично представяне на трима автори от Балканския полуостров - на родния език и на български; открит урок `Час по литература` в салоните на читалищата; открити уроци в училищата по определени теми, свързани с учебната програма; „Автограф” - премиери, книги с автограф; регионален литературен конкурс за средношколци на тема „Нашето историческо време” под патронажа на кметовете на градовете, които ще поканим за участване и със спонсорството на местни бизнесмени от тези градове в България, Турция, Гърция и други.”
На 17 февруари в Ардино се състоя работна среща на ръководството на общината с читалищните дейци, на която бяха обсъдени инициираните нови идеи от общинския кмет, очертаващи възможности за обогатяване и развитие, както и други актуални въпроси на културния живот.‹ Назад

Актуално
Предстоящи събития

 

 


https://www.livechatalternative.com/