A- A+ A
Община Ардино
Официален сайт
Търси

Бензинът у нас по-скъп от ГърцияБензинът у нас по-скъп от ГърцияБензинът у нас е по-скъп, отколкото в Гърция. Литър от високооктановия А-98 и А-100 се продава между 2,14 и 2,25 лева. Най-масовият А 95 е 2,04 лв. За сравнение, в южната ни съседка цената на горивото е между 0,98 и 1,02 евро. Приблизително толкова струва и в Италия, а в Германия е около 1,31 евро.
Както обикновено, бензинът поскъпва точно преди началото на активния туристически сезон и отпуските, когато хората пътуват повече. Всяко ново покачване на цената на А-95 ще е и рекорд за България. В същото време и "ЛУКОЙЛ Нефтохим" вдига цените на горивата. От 23 май рафинерията в Бургас продава тон А-95 за 1905,60 лв., което е с близо 14 лева повече.
Според експертите една от причините за поскъпването е очакваното увеличение на цените на изнасяния руски петрол за Европа. От началото на май Москва разработва план за вдигане на митата за експорт, което ще оскъпи суровината средно с 20-25%.
В световен мащаб положението също не е розово. Само за месец 10 американски рафинерии спряха заради аварии. Това доведе до рязко намаляване на производствените мощности и дори се стигна до увеличаване на вноса от Европа. Цените на петрола в САЩ сега се доближават до нивата от петролната криза през 1981 г. Някои експерти са на мнение, че стагнацията в САЩ е изкуствена и цели да се увеличи вносът от Европа. Така в по-продължителен период ще се отрази силно негативно на европейската икономика, като повлияе на запасите от петрол. Зад този план стоял страхът на САЩ от все по-силно развиващата се икономика на ЕС, която дори заплашвала да измести Америка от лидерския пост на най-силно развита страна в света.

Ивайло Велков‹ Назад

Актуално
Предстоящи събития

 

 


https://www.livechatalternative.com/