A- A+ A
Община Ардино
Официален сайт
Търси

БОЛНИЧНО НАСТОЯТЕЛСТВО ЩЕ УЧРЕДЯВАТ В ОБЩИНА АРДИНОБОЛНИЧНО НАСТОЯТЕЛСТВО ЩЕ УЧРЕДЯВАТ В ОБЩИНА АРДИНОДа бъде учредено болнично настоятелство на Многопрофилната болница за активно лечение в Ардино реши местният парламент в родопската община. Предложението направи зам. кметът Неджми Ходжов след като общинските съветници изслушаха доклада за последните 6 месеца на управителя на здравното заведение д-р Адам Персенски. Първоначално съветниците посрещнаха почти на нож поредния отчет за МБАЛ Ардино. Д-р Персенски обаче успя да спечели тяхното внимание с няколко прости, но силни думички, заявявайки, че вече и на него му е ясно какви са задълженията на болницата. Имах лична уговорка с кмета на общината да поема за 6 месеца управлението на болницата и мога да ви кажа, че в началото състоянието бе наистина катастрофално, сподели д-р Адам Персенски. От 1-ви юни редовно се изплащат трудовите възнаграждения на персонала, но все още лечебното заведение дължи по 3 забавени заплати, уточни управителят. Задълженията на болницата са в размер на 300 000 лева, като 78 728 лв. са дължими към доставчици на медикаменти, 11 176 лв. е дългът за хранителни продукти и 4697 лв. за електроенергия.
Ясно е, че средствата лимитирани от НЗОК са достатъчни само за заплати на персонала, медикаменти и консумативи за болните. При засилване на дарителството и по-голяма обществена ангажираност, хроничния финансов недостиг може да бъде сведен до около 10 000 лв на месец, които да бъдат компенсирани от субсидията, гласувана от общинския съвет, каза д-р Персенски.
Ръководството на лечебното заведение насочва усилията си към оптимизиране структурата и подобряване качеството на работата на медицинския персонал. Към момента общата численост на персонала е намалена до 58 души. Искам да ви обърна вниманието към термина какво значи закриване на една болница. Тук става въпрос за чист субективизъм. Това не може да се случи по никакъв начин дори и от здравния министър. Искам всички да знаете, че толкова широко коментираната болница в Девин продължава да работи и никой не е в състояние да я закрие, подчерта д-р Персенски. Не отричам, че съществуването на болниците е трудност за всички, но това е и пресгиж за всяка една община, която има здравно заведение.
Общинският съветник от ДПС Азис Мурад заяви, че от една година насам наистина има чуваемост между общината и управителя на болницата. Той в момента развива една наистина апостолска дейност и мисля, че този път случихме на много добър управител, който успя да намали разходите с близо 10 000 лв. на месец. Ясно е, че общия дълг ще трябва да го погасяваме напред във времето, но ние всички виждаме какво се случва и с останалите общински болници, добави още Азис Мурад.
Лидерът на ГЕРБ Съби Узунов предложи всички заедно да потърсят възможности за спасяване на Ардинската болница в здравното ведомство, чрез отпускане на допълнителна субсидия за здравното заведение.
Съветникът Веселин Чаушев призова местните парламентаристи да направят колективно дарение, с което да подпомогнат ардинската болница.
До следващото заседание общинарите трябва да решат и какво ще се прави с преустановената дейност на АГ-отделението. Те апелираха за още дарения под формата на хранителни продукти и твърдо гориво, за да се подпогне болницата и да се намалят по този начин разходите за електроенергия през студените зимни месеци.


Още снимки


‹ Назад

Актуално
Предстоящи събития