A- A+ A
Община Ардино
Официален сайт

ЧИТАЛИЩЕ "РОДОПСКА ИСКРА" СЕ ГОТВИ ЗА 90-ГОДИШЕН ЮБИЛЕЙЧИТАЛИЩЕ 90-годишнина от основаването си ще чества тази година читалище „Родопска искра” в Ардино. Началото е поставено през 1921 година, а днес се утвърждава като своеобразен културен център, развиващо всички художествени форми и с ярко присъствие в културния живот на града. Секретарят на духовното средище Леман Кочева сподели, че във връзка с деветдесет годишния юбилей се предвиждат много културни мероприятия. Ще бъдат поканени самодейни колективи от изявени ансамбли от страната и от чужбина.Специално за събитието се подготвя и юбилейна книга за историята на духовното средище. Кочева уточни, че читалищното настоятелство има идея да се организира трети национален фестивал на турския фолклор в Ардино съвместно с Министерството на културата, община Ардино и сдружение „Толерантност” от София.
За подготовката и отбелязването на юбилейната годишнина е сформиран организационен комитет. Председател е кметът на община Ардино Ресми Мурад, а зам.-председатели са зам.-кметът Неджми Ходжов и председателят на читалищното настоятелство Юксел Исмаил.
Читалище „Родопска искра” участва в конкурс за допълваща субсидия и получи 5 000 лева от Министерството на културата. Средствата бяха изразходвани за ремонт на санитарните възли на читалищната сграда и за закупуване на акордеон, съобщи още Леман Кочева.
Понастоящем към читалището функционира женска певческа група за стари градски песни, група за родопски фолклор, детска вокална група „Звънче”, група за модерни танци „Каприз”, група за народни танци и група за турски фолклор. Има школи по пиано, китари и изобразително изкуство.

Читалището е и с Уеб сайт, който се намира на адрес www.chitalishte-ardino.com .


Гюнер ШЮКРИ‹ Назад

Актуално
Предстоящи събития

 

 


https://www.livechatalternative.com/