A- A+ A
Община Ардино
Официален сайт

Читалището в Ардино отпразнува 100-годишен юбилейЧиталището в Ардино отпразнува 100-годишен юбилей

Народно читалище „Родопска искра“ в Ардино отпразнува тържествено своята 100-годишнина от създаването си. Юбилейното тържество се проведе в рамките на традиционните „Дни на Ардино 2023“ и бе уважено от кмета на община Ардино инж. Изет Шабан, председателят на Общинския съвет в Ардино Сезгин Байрям. Тук бяха зам.-председателят на

Младежко ДПС Нилгюн Исмаил Шериф, областният председател на ДПС Ресми Мурад, председателят на Общинската организация на ДПС Шахин Байрамов. Гости на вековни юбилей бяха още кметът на община Джебел Неджми Али, председателят на Общинския съвет в Джебел Сейфи Мехмедали, известния музикант, композитор, преподавател и диригент Мелтун Кадъоглу, председателят на УС на Съюза на българските журналисти (СБЖ) Снежана Тодорова, журналистът и доктор по право Георги Найденов, дългогодишният приятел на Ардинци и майстор на 3D-картини Идрис Йоздоган. 

Празничното отбелязване започна с мултимедийна презентация за историята на създаването на читалището. Тя бе представена от зам.-председателя на Обществения съвет за закрила на културното наследство в Ардино Селяхидин Карабашев. Той направи вековна равносметка на проведената разнообразна и народополезна дейност за издигане на културното равнище на местното население.

Официалната част на тържеството започна с приветствие на кмета на общината инж. Изет Шабан. „Читалищата в Ардино са средище на неугасващ огън, който ни кара да се гордеем със своето минало и ни дава сили да работим за нашето настояще и бъдеще, черпейки мъдрост, знания и духовна опора от народната съкровищница. Вашата родолюбива мисия да съхранявате духовността, културните и народни традиции Ви поставя най-високата позиция в обществените дейности. Това Вие сте го доказали 100 години. Приемете моята благодарност и признателност за положените усилия през този период“, заяви Изет Шабан. Той подчерта, че читалището в Ардино се е превърнало в една културна институция, която по достоен начин представя Ардино в страната и извън нея.

Кметът Изет Шабан съобщи, че община Ардино е внесла проект по Националния план за възстановяване и устойчивост за дейности, които ще доведе до енергийна независимост на сградата на читалището. В процес на подготовка е и проект за модернизиране на салона на духовното средище.

От името на министъра на културата Велислав Минеков, кметът Изет Шабан връчи  грамота на НЧ „Родопска искра“ по повод вековния юбилей на читалището. Индивидуална Грамота от Министерството на културата за принос в развитието на читалищното дело получиха председателят на читалище „Родопска искра“ Юксел Исмаил, Донка Ганчева, Владимир Гроздев, Ергюн Мюмюнов, Селяхидин Карабашев, Ангел Брънзалов, Недялка Тодорова и Леман Кочева.

По повод вековния юбилей на читалище „Родопска искра“ кметът Изет Шабан награди с плакети читалищни дейци с признателност и благодарност за значимия им личен принос към дейността на читалището.

Дългогодишният приятел на Ардинци и майстор на 3D-картини Идрис Йоздоган от Бурса дари своя картина на кмета Изет Шабан, който от своя страна благодари за чудесния подарък и заяви, че иска да предостави дарението му на читалището. Жестът му бе посрещнат с аплодисменти от присъстващите.

Поздравителни адреси по повод вековния юбилей на читалището бяха получени от Министерството на културата, община Стара Загора, община Джебел, читалище „Нов живот“ от Момчилград и Айгюл Гавазова от Ардино

Юбилейното тържество завърши с концертна програма с участието на всички самодейни състави и школи към читалището.

 

 

 


Още снимки


‹ Назад

Актуално
Предстоящи събития

 

 


https://www.livechatalternative.com/