A- A+ A
Община Ардино
Официален сайт
Търси

Дойде време за гъби и хвойнаДойде време за гъби и хвойнаСлед прибирането на тютюна хората в Ардинско и тази есен наблегнаха на гъбите и хвойната. Някои от тях набират по 20-25 кг хвойна на ден. Тази година нямаше много гъби през пролетта, хвойната също е по-малко, казва Христо Банков, който изкупува ценната билка. Докато се появят есенните гъби, двамата братя са осигурили пазар и за хвойната. Изкупната й цена тази година е по-ниска – от лев до 1,20 лв., а миналата стигна до 1, 50 лв.
Освен че я няма много, причина за по-ниската цена е фактът, че

ПАЗАРЪТ Е ПРЕСИТЕН

и тя не се търси, казва Христо. Тя е основно за износ, но заради това, че миналата година я имаше в изобилие, фирмите, които я изкупуват си правят извлек, който съхраняват. Сега благодарение на натрупания резерв, не я търсят много и оттам намаляват и изкупните цени.
Все още падналите дъждове не са достатъчни, за да тръгнат гъбите. Сушата беше голяма през лятото. Култивираните печурки не винаги дават добра реколта, а какво остава за тези в гората, казва Христо Банков. Очакваме да има рижанки, манатарки. Но като цяло

ГОДИНАТА Е ЯЛОВА ЗА ГЪБИ И ХВОЙНА

Нашият район е богат на билки и гъби. Хората са доволни, че веднага си вземат парите, а не както при тютюна - чакат няколко месеца.
В района на Ардино има хора, които си изкарват по около 40 лв. на ден от гъбите, разказва Ангел Банков. Знаят местата, където могат да ги открият - южно изложение, гори с дъб и бук. Шипката също може да носи доходи. Но при нея сушенето е проблем, защото трябва да става само в пещи, а това изисква разходи, казва Банков.
Стига да имат желание, хората могат да си осигуряват доходи такива, каквито вземат от отглеждането на тютюна, казват двамата братя. Според тях, ако са предприемчиви и се постараят да научат кога и какво да събират, могат ДА СИ ОСИГУРЯВАТ ПО 2-3 ХИЛ.ЛВ.

за сезона.
Хвойната е дребно, ниско иглолистно растение, братовчед на кипариса, което е много популярно в Северна Европа. Бере се в края на лятото, когато плодчетата са пълни като грах и са сини на цвят. Зреят през втората година от цъфтежа и на един храст понякога има и зелени, и узрели. От хвойната се извлича етерично масло. В България от нея се прави джин, който се получава чрез двойна дестилация през специални съдове на плодовете на синя и червена хвойна и кориандър.
Вече повече от 14 години двама братя от Ардино

СЪЧЕТАВАТ УСПЕШНО ИЗКУСТВОТО С БИЗНЕСА

Те са художници, но за да имат възможност да работят спокойно, са се заели с тежката задача да си осигуряват сами средствата. Изкупуват гъби, хвойна, брезови листа. Но това са неща, свързани с капризите на природата и не знаеш кое ще ти осигури доходи, затова “тъчем на няколко стана”, казва Христо Банков.
Изкупуват манатарки, пачи крак, рижанки от Джебелско, Момчилградско, Неделинско, Средногорци – от около три области в Родопите. Понякога берачите ги питат – ще има ли много тази година. Хората ни имат доверие. За разлика от други, ние веднага им плащаме, не работим само с обещания. Изнасяме предимно във Франция, Италия.

Текст:Валентина Асенова

Още снимки


‹ Назад

Актуално
Предстоящи събития