A- A+ A
Община Ардино
Официален сайт

Дупка гигант крие марсианциДупка гигант крие марсианциАмериканската автоматична сонда "Марс Рикънесънс Орбитър" откри на повърхността на Червената планета дупка с диаметър около 100 м, съобщи руският сайт "Комсомольская правда".
На борда на космическия апарат, намиращ се на разстояние 252 км от Марс, е инсталирана камера с голяма разделителна способност, която е направила над 7000 изключително ясни фотографии. На една от тях се вижда плато, покрито с прах или сняг, където се набива на очи въпросната дупка. Според експерти на НАСА не става дума за метеоритен кратер. Те са удивени от факта, че отвърстието вероятно е "пробито" перпендикулярно на повърхността. Както е известно, сенките, хвърляни от релефа, дават представа за детайлите на съответното образувание. В този случай обаче сенки изобщо няма, на снимката се вижда абсолютно черен кръг. Засега не е ясно и каква е дълбочината на дупката.
Според една хипотеза отворът вероятно е вход към свят, скрит в дълбините на планетата. Това обаче трябва да се докаже.
Дупката на Марс е една от многото загадки, открити на съседното космическо тяло. Както е известно, там има мистериозен сфинкс - геоложко образувание, наподобяващо човешка глава, мистериозни пирамиди, пещери и др. Науката тепърва ще изяснява какво всъщност представляват те.

"Стандарт"‹ Назад

Актуално
Предстоящи събития

 

 


https://www.livechatalternative.com/