A- A+ A
Община Ардино
Официален сайт

Джамията в Ардино - една от най-старите в областтаДжамията в Ардино - една от най-старите в областта

Централната джамия в град Ардино е една от най-старите в региона и е една от двете в областта, която има две минарета. Според най-възрастните жители се предполага, че е строена към края на 16-ти и в началото на 17-ти век. Архитектурата ѝ не се отличава от останалите джамии, строени в същия период – молитвен дом с квадратен план, ориентиран на югоизток към свещените градове – Мека и Медина, с молитвена ниша – михраб. В джамията е имало и затворено място за жените. Несъмнено отвътре стените на джамията били украсени с калиграфски изписани стихове от Корана. Около джамията е имало гробище.

В последните триста години от съществуването си досега ардинската джамия е претърпяла съществени промени. Днес на фасадата на молитвения дом са поставени паметни плочи, от които можем да научим повече за построяването й. Надписите са на арабски и турски език. От тях става ясно, че първата реставрация на джамията е извършена от Салих Абдулгафур през 1790 г., което според мюсюлманското летоброене „хиджра” съответства на 1211 г. Увеличена е височината.

През 70-те години на миналия век е извършена реставрация на джамията. Направена е вътрешна украса, състояща се от кафяв, син и бял цвят. В купола на молитвения дом и в арките, носещи купола ръчно рисуваните орнаменти по таваните са дело на бай Рахим, който в момента живее в Бурса.

През 2000 г. молитвеният дом отново е ремонтирана с финансовата помощ на крупния бизнесмен-изселник от Бурса Хаджъ Шахин Йълмаз, починал през 2022 г. През 2003 година е построено второ минаре. През март 2015 г. година вследствие на снежното бедствие носещите колони на джамията понасят значителни щети. Същите с финансиране от Главното мюфтийство в България през 2016 г. са инжектирани допълнително със стоманобетон. Положено е дървено покритие върху бетона, а разходите са поети отново от Хаджъ Шахин Йълмаз  със съдействието на тогавашния председател на Сдружението за културно сътрудничество „Егридерелилер“ (Ардинци) Айдън Йълмаз, син на Хаджъ Шахин Йълмаз. През 2020 година са обновени молитвените килими. Те са предоставени от дарители от побратимената турска община Къркалерели (Лозенград) със съдействието на кмета на община Ардино инж. Изет Шабан.

Също през 2020 г. вътрешните стени на джамията са украсени с класическа османска калиграфия на арабски език с името на Създателя Аллах и Пратеника. Надписите са дело на 55-годишния Мурад Демир от турския град Коджаели. Инициативата е на мюфтийството със съдействието на кмета на община Ардино инж. Изет Шабан.

През последното десетилетие през летните месеци редовно се организират курсове по четене на Коран.

Джамията разполага и с библиотека, в която се съхраняват стари издания на Корана.

От създаването на новата българска държава до Втората световна война почти във всички райони, където са живеели мюсюлмани, имало районни, областни и околийски мюфтийства и мюфтийски наместничества.

През 1923 г. в страната е имало 13 областни или окръжни мюфтийства. Освен тях съществували други 33 мюфтийски наместничества, сред които е и Мюфтийството в Ардино, което е закрито през 50-те години на миналия век. Първият мюфтия в Ардино е бил Хаджъ Садеттин ефенди (1890 г.), а последният Исмаил Мустафов (1950 г.), с корени от село Ахрянско. От 1955 до 1971 г. имам в ардинската джамия  е бил Мехмедали Хасан. Последователно след него имами са били Али - Риза от Ахрянско, Хафъз Мюмюн от Горно Прахово, Али Бейсим Контил от Любино, Хаджъ Бекир Халил от Третак и настоящият имам Орхан Якуб от Гарване.

 

 

 

 

 


Още снимки


‹ Назад

Актуално
Предстоящи събития

 

 


https://www.livechatalternative.com/