A- A+ A
Община Ардино
Официален сайт

Джордж Буш в БългарияДжордж Буш в БългарияВ 19,01 ч. Джордж Буш кацна в София. Американският президент пристигна с Ер Форс 1 на официална визита у нас по покана на Георги Първанов. Точно в 19,15 ч. Буш и съпругата му Лора слязоха по стълбичката на самолета крепост.
Съпругата на шефа на президентския кабинет Никола Колев - Величка, подари на първата дама на САЩ букет цветя за добре дошла на българска земя.
Джордж Буш пък се ръкува първо с външния министър Ивайло Калфин, после прегърна бившия шеф на Генщаба Никола Колев и накрая разцелува посланика на България в САЩ Елена Поптодорова. Господарят на Света бе облечен в тъмносин костюм, светлосиня риза и червена вратовръзка. Съпругата му Лора бе заложила на сако в цвят шампанско и черен панталон.
Правителственият ВИП на летище София бе окупиран от десетки тъмни лимузини и агенти на американските специални служби. От аерогарата кортежът на американския президент потегли към US посолството. Стотици столичани бяха блокирани по спирките на бул. "Цариградско шосе". Около хотел "Плиска" бе арестуван мъж, който отказа да се съобрази с мерките за сигурност покрай визитата. От страната на кино "Изток" пък група младежи се опитаха да посрещнат кортежа на Буш с освиркване. Полицията обаче изтласка компанията в страничните улици. Заради визитата драконовски мерки за сигурност сковаха София. Небето над столицата бе затворено. Летището в Пловдив бе предупредено в последния момент да приема всички полети. Час и половина преди кацането на Ер Форс 1 наш вертолет кръжеше постоянно в небето над София. Такива са стандартните мерки за сигурност при охраната на US президента. Центърът на София беше отцепен.
Джордж Буш се движи с близо 30 коли. Те са бронирани и издържат на всичко, до ядрен удар, твърдят експерти по сигурността. Гардовете и возилата са готови за "малка война". Във всяка от тях има по двама въоръжени агенти на "Сикрет сървиз". Това означава, че за сигурността на американския президент се грижат поне 60 души, които са в непосредствена близост до него. В кортежа има две коли близнаци. Ако нещо се случи с едната лимузина, гардовете прехвърлят Буш веднага в другата.
Мерките за сигурност на US президента налагат навсякъде по света да има и втори кортеж. Двете колони от коли тръгват в различни посоки и така не се знае в коя от тях е Буш. Така "Сикрет сървиз" се презастрахова, че няма кой да нарани щатския държавен глава и съпругата му. Вторият кортеж е абсолютно същият като първия. В него също има поне 60 агенти. Това означава, че за личната сигурност на Буш се грижат поне 150 души. Те са въоръжени с най-мощни пистолети и снайпери.
Агенти на "Сикрет сървиз" окупираха летище София от ранни зори вчера. Специално обучени кучета провериха всеки сантиметър по правителствения ВИП, видя екип на "Стандарт". Четириногите инспектираха дори и стълбата на Ер Форс 1 час преди Буш да кацне. Въоръжени до зъби снайперисти и командоси застанаха по високите сгради около летището, в центъра на града, както и по двата маршрута на госта.Заради визитата всички клошари, просяци и жрици на любовта по столичните улици бяха надлежно прибрани. По улиците на София пък излязоха над 3500 полицаи. Повечето от тях бяха въоръжени. Те бяха разположени през 8 метра по всички централни улици и булеварди. Наши полицаи без оръжие пък бдяха птиче да не прехвръкне през центъра на София, където е зоната със супер голямо ограничение на достъп за коли и хора.
Българските МВР служители са привилегировани за разлика от албанските. Джордж Буш кацна в София, след като бе на кратка визита в Тирана. Полицейското присъствие по улиците на албанската столица вчера бе по-масирано и от времето на комунизма, коментира АП. Полицаи имаше на всеки 50 метра по улиците на 600-хилядния град, а снайперисти бяха заели позиции по покривите на сградите на всеки ъгъл в албанската столица Тирана. Според ИТАР-ТАСС близо 2500 агенти на ЦРУ дебнат за безопасността в албанската столица. Дори на гардовете от албанската Републиканска гвардия, които ескортират чужди високопоставени гости, не бе разрешено да носят оръжие.

"Standartnews"‹ Назад

Актуално
Предстоящи събития

 

 


https://www.livechatalternative.com/