A- A+ A
Община Ардино
Официален сайт

ЕНЬОВЧЕ КАНИ НА КУРБАН-МЕВЛИД В НЕДЕЛЯЕНЬОВЧЕ КАНИ НА КУРБАН-МЕВЛИД В НЕДЕЛЯНа 14 май (неделя) в ардинското село Еньовче ще се проведе традиционният пролетен курбан-мевлид за здраве и берекет. Проявата се организира с финансовата подкрепа на местните жители.
Кметът на Еньвче Недко Узунов сподели, че религиозната традиция има над стогодишна традиция. „До закриването на рудник „Еньовче” през 2005 г. курбанът се организираше съвместно с ръководството на предприятието. След което той се финансира от местните жители, които живеят в различни краища на страната и чужбина”, заяви Недко Узунов. Той уточни, че Даниел Николов, който от пет години живее и работи в американския щат Невада е дарил средства за жертвеното животно.
Под ръководството на местния майстор-готвач Лазар Узунов ще бъдат приготвени 11 казана пилаф, за да нагостят всички, уважили обичая. Това, което ще остане, ще се раздаде на хората за вкъщи. Духовници от района, водени от имамина на Еньовче Азиз Низамов ще четат айети от Свещената книги на мюсюлманите – Корана.
На религиозния ритуал са поканени всички жители от общината. Очакват се гости и от съседните смолянски общини.‹ Назад

Актуално
Предстоящи събития

 

 


https://www.livechatalternative.com/