A- A+ A
Община Ардино
Официален сайт

Евродепутатът от ДПС Атидже Алиева-Вели организира среща-семинар със земеделски производители от АрдиноЕвродепутатът от ДПС Атидже Алиева-Вели организира среща-семинар със земеделски производители от Ардино

Атидже Алиева-Вели, член на Европейския парламент, група (Обнови Европа - Renew Europe.) и член на Комисията по земеделие и развитие на селските райони, организира семинар-информационна среща на тема „Реформата в Общата селскостопанска политика (ОСП)  2021 - 2027  със земеделските производители и потенциални бенефициенти по програмите на Европейския съюз от Ардино. Събитието се проведе в салона на градското читалище при спазване на противоепидемичните мерки.

На срещата присъстваха кметът на община Ардино инж. Изет Шабан, областният председател на ДПС Ресми Мурад, народните представители от ДПС в 46-то Народно събрание Кърджали Адлен Шевкед и Байрам Байрам, зам.-председателят на ЦОС на Младежко ДПС Нилгюн Исмаил. Тук бяха още председателят на общинската организация на ДПС в Ардино Шахин Байрамов, председателят на Общински съвет-Ардино Сезгин Байрям, кметове на населени места.

Евродепутатът от ДПС (Обнови Европа – Renew Europe.) Атидже Алиева-Вели запозна земеделските стопани и кметове на населени места с промените, които предстоят в новата европейска Обща селскостопанска политика 2021 – 2027 година.  Сподели, направеното от представителите на ДПС в процеса на преговорите. „Новата ОСП, която ще започне да се прилага от началото на 2023 г., има за цел да насърчи устойчив и конкурентоспособен сектор, който може да подкрепи поминъка на земеделските стопани и да осигури здравословна и устойчива храна за обществото, както и жизнеспособни селски райони“, заяви Атидже Велиева-Али. Тя подчерта, че преходът към устойчиво селско стопанство заема централно място в Европейския зелен пакт. Основни части на пакта за Стратегията  „От фермата до трапезата“, Стратегията на ЕС за биологичното разнообразие за 2030“. За периода 2023-27 г. ОСП ще бъде изградена около девет ключови цели, като гарантиране на справедливи доходи за земеделските стопани, увеличаване на конкурентоспособността, възстановяване на баланса на силите в хранителната верига, грижа за околната среда. За България са предвидени 15 милиарда лева за сектор „Земеделие“

По време на срещата Атидже Алиева-Вели заяви, че ДПС е бил активен участник в процеса на изработване и отстояване на основни елементи от структура на новата ОСП на Съюза в Европейския парламент. „Движението работеше за изграждането на Обща селскостопанска политика, която да насърчава и подпомага устойчиво и модерно земеделие, с грижи към хората и природата. За партията бе важно да се предвидят и целенасочени мерки за стимулиране на млади фермери, което да осигури приемственост в сектора“, категорична бе Атидже Велиева-Али. Тя подчерта, че е от изключително значение ДПС да има силно представителство в следващото 47-мо Народно събрание.  „Ако досега Европа определяше рамката си за развитие на 7 години, в момента Европа ще начертае един хоризонт до 2050 г.. И през следващите 2 години България ще трябва да има ясни стратегически планове за следващите 30 години. Затова следващото Народно събрание и следващото правителство ще начертаят нашия живот за 30 години напред“, заяви Атидже Велиева-Али.

Кметът на община Ардино инж. Изет Шабан уточни, че Първият планов период на ЕС е бил по-благоприятен за общините от ДПС, отколкото Вторият. „Сега очакваме Третият планов период да бъде, както Първият, за да може да реализираме повече проекти“, заяви инж. Изет Шабан.

Семинарите за реформата в ОСП продължават. Днес (събота) евродепутатът от ДПС Атидже Велиева-Али ще има информационни срещи със земеделски стопани от Джебел и Черноочене. В петък представителят на ДПС в Европейският парламент имаше срещи в общините Момчилград, Кирково, Крумовград и Кърджали.

 

 

 


Още снимки


‹ Назад

Актуално
Предстоящи събития

 

 


https://www.livechatalternative.com/