A- A+ A
Община Ардино
Официален сайт

ФЕРМЕРИ НА РЪБА НА ПРОПАСТТАФЕРМЕРИ НА РЪБА НА ПРОПАСТТАОт петнайсет години гледам животни, не помня толкова лоша година. Два месеца не падна капка дъжд, казва Мюмюн Юсеин, председател на животновъдна кооперация “Бреза-2005 ” в Ардино. Изворите и реките в района са пресъхнали, животните няма къде да пият вода. Тревата е изгоряла, няма паша. Сутрин Мюмюн кара млякото в мандрата в Бял извор, на връщане пълни вода от Ардино за село Мак, където е стопанството му.
Цените на
ФУРАЖИТЕ ХВЪРЧАТ НАГОРЕ
Никой не може да каже докъде ще стигнат. Предполага, че ще бъдат между 60 и 70 ст. - три пъти по-високи от досегашните. Миналото лято кооперацията купила зърното по 16 ст. килото. Обиколили кооперациите, от които се снабдили лани, но никой не иска да чуе за цена под 40 ст. В нея не влизат транспортните разходи. Никой не бърза да продава, вероятно чакат цените още да се надуят.
Миналото лято по това време бяхме се заредили със зърно. Сега сме в пълно неведение. В момента
ЗАЛЪГВАМЕ ЖИВОТНИТЕ С ТРИЦИ
Килото е по 40 ст. Даваме им и слама, която през зимата не я поглеждат, какво да правим - паша няма, притеснява се председателят на “Бреза-2005″.
Млеконадоят на кравите е паднал наполовина. Нормално е през юли и август да намалява, но никога не се е случвало до такава степен. В страната вече има недостиг на мляко. Големите преработвателни предприятия внасят суровина.
Мандри и търговци продължават да вдигат цените на млечните продукти. На въпроса каква да бъде изкупната цена на млякото, ако сиренето стигне 8 лв., а кашкавалът 12 лева, както прогнозират някои млекопреработватели, Мюмюн Юсеин отговори, че трябва да е минимум 1.50 лв. Отскоро мандрите изкупуват млякото по 40 ст., докато цяло лято са го вземали по 35 ст.
При тези цени на млякото и фуражите не можем да говорим за никаква печалба,
БОРИМ СЕ ДА ОЦЕЛЕЕМ
Нямаме друг избор освен да намалим животните, заявява Мюмюн Юсеин.
Министерството на земеделието и продоволствието трябва да компенсира и нас, а не само производителите на зърно, категоричен е ардинският фермер.

Сухото време изправило фермерите и пред друг проблем. Мухи нападнали говедата, изсмукали им кръвта. Пръскам ги едно по едно с компресор, за да ги спася, оплаква се председателят на кооперацията.
Той е сигурен, че въпреки слабата зърнена реколта животните гладни няма да останат. Ако трябва, ще внесат в страната царевица отвън.‹ Назад

Актуално
Предстоящи събития

 

 


https://www.livechatalternative.com/