A- A+ A
Община Ардино
Официален сайт

ГОРНО ПРАХОВО КАНИ НА МЕВЛИДГОРНО ПРАХОВО КАНИ НА МЕВЛИДВ събота и неделя в ардинското село Горно Прахово ще има традиционен събор-мевлид. Организара се с подкрепата на жителите, изселническите сдружения за култура и приятелство „Тосчаллълар" (Горно Праховци) в Турция и джамийското настоятелство, съобщи кметът на селото Ибрахим Мурад.
В събота от 10.30 часа край чешмата в местността „Насуфлар съртъ” ще бъде отслужена молитва за здраве и берекет. Тук преди 100 години по време на Балканската война са били убити местни жители. Мюсюлманите ще почетат и тяхната памет. Местни майстори ще приготвят 15 казана с кешкек - варено жито с месо, за да нагостят всички, уважили обичая. Обредното животно е осигурено от бизнесмена Метин Мурад от белгийския град Антверпен, а житото от Назми Емин от Истанбул.
В неделя ще бъде празникът на Горно Прахово, който с всяка следваща година придобива все по-голяма популярност. Ще се проведе турнир по народна борба, футбол на малки вратички, шахмат и празнична томбола с награди. Поканени са всички жители на община Ардино и района“, заяви Ибрахим Мурад.
Очаква се да дойде и кметът на общината Ресми Мурад.‹ Назад

Актуално
Предстоящи събития

 

 


https://www.livechatalternative.com/