A- A+ A
Община Ардино
Официален сайт

ХУДОЖНИЧКА ОТ КЪРКЛАРЕЛИ ЩЕ ПРАВИ УНИКАЛНИ 3D-РИСУНКИ В АРДИНОХУДОЖНИЧКА ОТ КЪРКЛАРЕЛИ ЩЕ ПРАВИ УНИКАЛНИ 3D-РИСУНКИ В АРДИНОХудожниците имат платна. Тези, които правят графити - стени. Определена група художници обаче намира земята под краката си за много по-вдъхновяваща. Ейлем Чалъшкан от турския град Къркларели (Лозенград) обича да рисува уникални 3D-рисунки върху тротоари, паркове, във входовете на различни държавни институции, училища. Тя е първата жена в Турция, която се усъвършенствала в това уникално изкуство. Младата художничка за пръв път посещава нашата страна, а Ардино, която е побратимена община с Къркларели ще първият град, където ще нарисува уникални 3D-рисунки.
Днес кметът на общината Ресми Мурад прие в кабинета си младата художничка Ейлем Чалъшкан. Заедно с нея бяха още Варол Шен, гл.специалист „Връзки с обществеността” към община Къркларели и Федаи Каврък, мениджър на художничката.
Варол Шен предаде специални поздравления към ардинчани от кмета на Къркларели Мехмед Сиам Кисимоглу.
Ресми Мурад сподели, че общинското ръководство винаги е организирал и подкрепял прояви в сферата на културата и изкуството. „Мисля, че 3D шедьофрите ще бъдат голяма атракция за жителите и гостите на града. Той припомни, че през изминалата година в Ардино е организирана вечер, посветена на творчеството на майстора на 3D-картини Идрис Йоздоган от Бурса.
По-късно Ресми Мурад и гостите от южната ни съседка обиколиха центъра на града, за да изберат местата, където ще бъдат нарисувани 3D-рисунките. Избрани бяха две места – централният парк в града и антрето на СУ „Васил Левски”.
„Обичам да творя за хората. Не съм преминала специални курсове. Това е божий дар. Сама по-себе си съм се усъвършенствала. Дори и в Турция, все още няма училище, университет или частни уроци, където да се обучавам”, сподели Ейлем. Тя подчерта, че за изработването на една 3D-рисунка са необходими най-малко 10 дни. Нужна е специална техника, тъй като рисунките се правят навън, където температурните амплитуди са различни през годината.
Гостите от Къркларели разгледаха най-новите експонати в общинския музей. Положиха цветя пред бюст-паметник на Сабахаттин Али, който се намира в двора на общинския музей.
Ейлем Чалъшкан е родена в Люлебургас. Завършила е Анадолския университет в Къркларели специалност „Икономика”.
Още снимки


‹ Назад

Актуално
Предстоящи събития

 

 


https://www.livechatalternative.com/