A- A+ A
Община Ардино
Официален сайт

И АРДИНО БЕЗ ВОЕННО ПОДЕЛЕНИЕИ АРДИНО БЕЗ ВОЕННО ПОДЕЛЕНИЕРеформата в българската армия оставя без поделение още един град в Родопите - Ардино. Военните машини и бойната техника в момента отпътуват към вътрешността на страната. Изнася се имуществото им.
От 1 юни 101-ва Планинска бригада в Смолян, към която бяха поделенията в Ардино и Момчилград, се разформирова в Алпийски батальон. Това наложи закриването им. Алпийският батальон ще е с нов командир - подполковник Георги Петковски, който в момента е зам.-командир, а досегашният полк. Андрей Боцев ще бъде назначен на нова длъжност в София.
Сега в двете поделения има ликвидационни комисии, които следят за реорганизацията на бригадата. Тя трябва да приключи в края на август.
Военните, живели и работили дълги години в Ардино, се разпръснаха по новите си назначения. Заедно с тях от града отпътуват и семействата им. Сградите и земята засега са с неизвестна съдба. С тях ще се разпорежда Изпълнителна агенция “Държавна собственост на Министерството на отбраната”.
Знамето на поделението вече е във Военно-историческия музей в София. До 2015 г. ще трае реформата в Българската армия. Липсата на средства наложи тя да започне по-рано от предвидените срокове. Алпийската бригада в Смолян трябваше да се разформирова през 2009 г., но по стечение на обстоятелствата това става 2 години по-рано. Съгласно плана до 2015 г., а и след това в града остава Алпийски батальон към пловдивска бригада, който е единственият в България.
Арино губи много от преместването на поделението, каза зам.-кметът Раиф Хаджиюсеинов. Намаляват жителите на града, губят се заплати и средства, които влизаха в местната икономика. Но това, което се случва, не е по волята на общината. Опитвахме се да го запазим , но се провежда реформа в армията и града ни е засегнат от нея.
В момента изнасят техниката от поделението. От Ардино си тръгват около 50 семейства на кадрови служители и към 100 наборни войници. А това за град като нашия не е никак малко. Що се отнася до казармените помещения, обърнахме се с молба към Министерство на отбраната, Народното събрание и Министерския съвет те да бъдат предоставени на община Ардино. Отговор очакваме най-рано в края на годината.

Ардино губи много от преместването на поделението, каза зам.-кметът Раиф Хаджиюсеинов. Намаляват жителите на града, губят се заплати и средства, които влизаха в местната икономика. Но това, което се случва, не е по волята на общината. Опитвахме се да го запазим, но се провежда реформа в армията и града ни е засегнат от нея.
В момента изнасят техниката от поделението. От Ардино си тръгват около 50 семейства на кадрови служители и към 100 наборни войници. А това за град като нашия не е никак малко. Що се отнася до казармените помещения, обърнахме се с молба към Министерството на отбраната, Народното събрание и Министерския съвет те да бъдат предоставени на община Ардино. Отговор очакваме най-рано в края на годината.‹ Назад

Актуално
Предстоящи събития

 

 


https://www.livechatalternative.com/