A- A+ A
Община Ардино
Официален сайт

ИЗГРАДИХА ЧЕШМА КРАЙ ТЕМЕНУГА В ПАМЕТ НА НЕЛЕПО ЗАГИНАЛИЯ ЕРАЙИЗГРАДИХА ЧЕШМА КРАЙ ТЕМЕНУГА В ПАМЕТ НА НЕЛЕПО ЗАГИНАЛИЯ ЕРАЙ Чешма в памет на нелепо загиналия в Турция Ерай Байрамча бе изградена до махала „Курдаллар”, край ардинското село Теменуга. Тя е направена с финансови средства от дядото на 17-годишния младеж Хълми Мюмюн от близкото село Мак.
В чешмата е вградена мраморна плоча с рождената дата и датата на убийството на Ерай. Захранва се от каптиран извор, намиращ се непосредствено зад нея. Край чешмата тече малка рекичка. Растящите наблизо дървета, правят дълбока сянка и запазват свежестта на водата дори през летните дни.
Трогателната история на чешмата ще развълнува всеки човек. Майката на Ерай се изселва от Мак в Турция през далечната 1989 г. Баща му е гръцки изселник и е собственик на ферма и цех в Бурса, където се произвеждат продукти от животни – суджук, колбаси. Във фермата работи чобанин от района на Балъкесир. Поради лошото си поведение той е дисциплинарно уволнен от работодателя си. След кратко време същият предупреждава бащата на Ерай с думите: „Ако ти си ми сторил зло, аз ще сторя по-голямо зло, като ти отнема най-скъпото”. Само след няколко дни чобанинът застрелва с пушка 17-годишния син на работодателя си - Ерай.
69-годишният бай Хълми построява чешмата само за една седмица със съдействието на кмета на Теменуга Ерджан Мурадов, който е вуйчо на застреляния младеж. Но не само като паметник, но и като завещание – никой не е застрахован какво може да го сполети. „Водата освен, че е основата на живота, тя е символ на чистота и човещина”, казва родопчанинът.


Още снимки


‹ Назад

Актуално
Предстоящи събития

 

 


https://www.livechatalternative.com/