A- A+ A
Община Ардино
Официален сайт

КМЕТЪТ НА АРДИНО И ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА ОБС ПОДНЕСОХА ВЕНЕЦ ПРЕД ПАМЕТНИКА НА ПИСАТЕЛЯ-ХУМАНИСТ САБАХАТТИН АЛИКМЕТЪТ НА АРДИНО И ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА  ОБС ПОДНЕСОХА ВЕНЕЦ ПРЕД ПАМЕТНИКА НА ПИСАТЕЛЯ-ХУМАНИСТ САБАХАТТИН АЛИПо повод 112 - годишнината рождението на световноизвестния турски писател Сабахаттин Али, кметът на Община Ардино Ресми Мурад и председателят на Общинския съвет Сезгин Байрям, поднесоха венец пред бюста му в двора на Общинския исторически музей. На мероприятието присъстваха граждани, общественици.
„Ние в Ардино винаги отдаваме почит на всички личности, които са прославили нашия град и роден край. Сабахаттин Али е безспорно такава личност, в чиято чест и памет организираме различни форуми у събития, за да се преклоним пред паметта на писателя-хуманист“, заяви Ресми Мурад. Той отбеляза,че бюст-паметникът на Сабахаттин Али е поставен в двора на музея, където баща му е изпълнявал своята служба, а малкият Али вероятно е притичвал тук.
„През 2017 година в Ардино организирахме международен литературен симпозиум в негова памет и в чест на 110-годишнина от рождението му“, припомни кметът Ресми Мурад.
Сабахаттин Али е роден на 25 февруари 1907 год. в Ардино (тогава Егридере). Романите му са популярни и в България. Книгите му с разкази и стихове са преведени на над 30 езика. Творбите му го нареждат сред имената на най-големите писатели-хуманисти и демократи на Балканите и в света. През 1948 година е убит на път за България край Къркларели (Лозенград).


Още снимки


‹ Назад

Актуално
Предстоящи събития

 

 


https://www.livechatalternative.com/