A- A+ A
Община Ардино
Официален сайт

Кметът на Ардино инж. Изет Шабан откри единствения в България Музей на тютюнаКметът на Ардино инж. Изет Шабан откри единствения в България Музей на тютюна

В рамките на третото издание на ‚Дни на Ардино – 2023“ кметът на Община Ардино инж. Изет Шабан откри единствения в България Музей на тютюна. Той преряза лентата заедно с председателя на Общинския съвет Сезгин Байрям, главния уредник на Общинския музей Танер Чобанов, председателя на Сдружението за култура  и сътрудничество „Егридерелилер“ (Ардинци) в Бурса Юксел Юртсевер  и бившия началник на Клона на „Тютюнева промишленост“ в Ардино Петър Ангелов.

„В герба на Община Ардино има два символа, единият е Дяволският мост, а другият е тютюнът. Това само по себе си говори много, защото нашите предшектвеници, когато са разработвали този герб, не случайно са се спрели на тези два елемента. Тютюнът е бил основен поминък на хората в този край в продължение на 150 години. Аз лично съм израснал по тютюневите ниви в родното ми село Русалско. Тютюнът може би е най-трудната култура за обработване. Цели 9 месеца хората са ангажирани с неговото отглеждане. Тютюнът е трудоемка култура, особено тук в нашия район, почти недостъпен за механизация. Това, което направихме, ще бъде от значение и за идните поколения, защото това е памет за вековния поминък на предците ни. Това не трябва да се забравя. Знаете, какво се случва през последните десетилетия в световен мащаб. Светът вече има нов поглед върху темата за здравето на човека, забраните за тютюнопушене ограничават потреблението на тютюна. Днес единици семейства отглеждат тютюн. Днешните и идните поколения ще знаят и ще имат представа за него чрез този наш музей“, заяви Изет Шабан. Той изказа своите благодарности към всички, които са положили усилия и труд за създаването на експозицията. Изказа специална благодарност на ръководството на Историческия музей в Кърджали, за оказаната от тях професионална помощ. Уточни още, че в бъдеще част от експозицията на музея ще бъде изнесена на открито в пространствата и парковете на града и общината.

След като кметът инж. Изет Шабан лисна менче с вода за късмет, вратите на музея бяха отворени за първите посетители – много граждани и гости за Дните на Ардино, както и наследниците и близките на хора, намерили място в архивните фотоси на експозицията.

По проекта е осигурено  и монтирано мултимедийно обрудване, което започна да функционира в самия ден на откриването с първия видеоматериал за тютюна, с автор  д-р Недим Исмаилов. Мултимедията ще бъде в услуга на посетителите с презентации, документални и художествени филми, посветени на темата за тютюна.

Официалното откриване на Музея на тютюна уважиха още Айдън Йълмаз, бивш председател на Сдружението за културно сътрудничество „Егридерелилер“ (Ардинци) в Бурса, Марин Митрушев, продакшн-мениджър в „Сокотаб“ ЕООД Пловдив, жители и гости на града.

 


Още снимки


‹ Назад

Актуално
Предстоящи събития

 

 


https://www.livechatalternative.com/