A- A+ A
Община Ардино
Официален сайт

Кметът на Ардино посети ремонтираното тюрбе на Мустафа Eфенди край Долно ПраховоКметът на Ардино посети ремонтираното тюрбе на Мустафа Eфенди край Долно Прахово

Кметът на община Ардино инж. Изет Шабан посети тюрбето (гробница) край село Долно Прахово в близост до медресето, което беше ремонтирано и отвори врати за посещение. Материалите за ремонта на тюрбето са осигурени от община Ардино, а самият ремонт е извършен с доброволен труд на местни хора. Техническата част е направена от кмета на Долно Прахово Сали Ахмед, който по професия е строителен техник.

Председателят на мюсюлманското настоятелство на медресето Кязим Мюмюн запозна присъстващите с историята на тюрбето. Той отбеляза, че в тюрбето е погребан Мустафа Ефенди, почитан от мюсюлманите в региона духовен водач в медресето в началото на 18-ти век. Това е станало през 1262 г. по Хиджра, което означава 1846 г. Около тюрбето има още два гроба с надгробни надписи на арабски език със запазени дати. Надписите са преведени на турски език със съдействието на Сезер Садулов, експерт към отдел „Иршад“ в Районно мюфтийство – Кърджали. Тук са били погребани синът на Мустафа Ефенди – Исмаил Ефенди и снаха му.  Това е станало през 1267 г. по Хиджра, което означава 1851 г.

От свое име и от името на мюсюлманското настоятелство на медресето кметът на Долно Прахово Сали Ахмед изрази своята благодарност към доброволците и ръководството на община Ардино в лицето на кмета инж. Изет Шабан. „С такъв отдаден кмет, който влага сърце и душа, винаги е много хубаво да се работи заедно. Радваме се, че с общи усилия правим нашия край още по-хубав“, каза Сали Ахмед.

Кметът инж. Изет Шабан заяви, че през годините винаги са подпомагали дейностите за запазване на културно-историческото наследство в общината. Имаминът на медресето Нуриттин Исмаил отслужи дуа (молитва) в памет на Мустафа Ефенди.

На събитието присъстваха още председателят на Общинския съвет Сезгин Байрям, председателят на Общинската организация на ДПС Шахин Байрамов, кметовете и кметските наместници на Горно Прахово, Башево, Богатино, Чернигово, Дедино, Търна, Левци и Искра.

 


Още снимки


‹ Назад

Актуално
Предстоящи събития

 

 


https://www.livechatalternative.com/