A- A+ A
Община Ардино
Официален сайт

КМЕТЪТ РЕСМИ МУРАД: ДА ГОВОРИШ И ДА СЕ ИЗРАЗЯВАШ ПРАВИЛНО НА МАЙЧИНИЯ СИ ЕЗИК Е НАЙ-ГОЛЯМОТО БОГАТСТВО НА СВЕТАКМЕТЪТ РЕСМИ МУРАД: ДА ГОВОРИШ И ДА СЕ ИЗРАЗЯВАШ ПРАВИЛНО НА МАЙЧИНИЯ СИ ЕЗИК Е НАЙ-ГОЛЯМОТО БОГАТСТВО НА СВЕТА„Обучението по майчин език, никога не е било прекъснато на територията на община Ардино. Щастлив съм, че и през настоящата година майчиният език се изучава сериозно в учебната програма. Всяко едно общество не трябва да изгуби съществуването си. Да можеш да говориш и да се изразяваш правилно на майчиния си език е най-голямото богатство на света. Човек, ако знае и говори добре майчиния си език, може да владее добре поне няколко чужди езика, освен майчиния му“. Това заяви кметът на община Ардино Ресми Мурад в приветствието си по повод Международния ден на майчиния език – 21 февруари.
С музикално-поетична вечер бе отбелязан Международният ден на майчиния език в Ардино.Събитието се проведе в препълнената заседателна зала на общината и бе организирано под патронажа на кмета на общината Ресми Мурад.
Официални гости на проявата бяха областният лидер на ДПС Изет Шабан, председателят на общинския съвет Сезгин Байрям и изследователката доц. д-р Несрин Сипахи Къратлъ от Истанбул.
Концертната програма започна с изпълненията на фолклорната група за автентичен местен турски фолклор към Народно читалище „Родопска искра” с ръководител и солист Юксел Исмаил. За пореден път групата обра аплодисментите на присъстващите с чудесното си представяне, подготвено с много репетиции, труд и усилия.
Ученици от СУ „Васил Левски“ и Центъра за подкрепа на личностното развитие (ЦПЛР) издекламираха стихове, посветени на майчиния език.
Доц. д-р Несрин Сипахи Къратлъ, поздрави участниците и дошлите на празника. Тя заяви, че за нея е част да бъде в Ардино, попрището на културата в Източните Родопи. „Правото на изучаване на майчиния език е гарантирано от Българската конституция. „Един човек ако загуби майчиния си език, губи и себе си. Майчиният език е най-отличителната черта на нашата етническа идентичност“, заяви Къратлъ. Тя дари на присъстващите деца книжки на турски език с разкази, посветени на възпитанието на отношение към учители и родители.
Международният ден на майчиния език е посветен на опазването на езиковото и културно многообразие по света.


Още снимки


‹ Назад

Актуално
Предстоящи събития

 

 


https://www.livechatalternative.com/