A- A+ A
Община Ардино
Официален сайт

Компютър пише двойките на тестаКомпютър пише двойките на тестаКомпютър ще пише оценките от теста на седмокласниците. Резултатите от днешния изпит по литература ще бъдат обявени на 2 юли в интернет. Учениците ще могат да ги видят срещу уникален ПИН код в сайта на просветното министерство. Модерната технология се въвежда за първи път у нас. Така МОН се застрахова от грешки при проверката на тестовете. Учители ще четат само преразказа на кандидат-гимназистите. Гардове цяла нощ пазеха пликовете с въпроси. Дори образователният министър не знаеше кой от трите варианта ще се падне.
Близо 30 000 тийнейджъри ще премерят сили в конкурса за елитните школа. По 20 деца се борят за място в немските и математическите гимназии.
Само срещу ПИН код всеки седмокласник ще може да провери оценката си от тестовете по български език и математика. Тази година за първи път резултатите от препитванията няма да бъдат разлепени само по школата, а ще бъдат качени и на сайта на МОН. Оценките от двата изпита ще излязат накуп. На 2 юли учениците от цялата страна ще могат да видят как са се справили на тестовете по интернет. Това съобщи пред "Стандарт" шефката на регионалния инспекторат по образование в София Ваня Кастрева.
Децата вече имат раздадени картончета, на които освен трите имена има и специална идентификационна комбинация, обясни Кастрева. Възможно е системата да иска и входящия номер на кандидата, но се работи в посока информацията да се дава само срещу ПИН-а, каза още Кастрева.
През компютър ще минават и проверките на тестовете след VII клас. IT специалисти ще отчитат колко верни отговора е оградил ученикът чрез специална система за проверка. След това работите на седмокласниците по литература ще минат през двама проверяващи.
Те ще прегледат и оценят отговорите на отворените въпроси, където седмокласниците не само ще маркират буквичка, но и ще пишат. Двамата оценители ще проверяват и карираните листа с преразказите на седмокласниците.
Даскалите обаче няма да са снабдени със специалните UV лампи, които четат защитата на МОН, обясни Ваня Кастрева. Проверката за специалния щемпел на МОН ще се извършва от шефа на Комисията по проверка и оценка, гарантира тя.
След като оценките станат ясни, седмокласниците тепърва ще редят желаните училища. И тази година не се очертава разместване в листата на топшколата в София, коментира още Кастрева. От няколко години първенството сред столичните гимназии държи Първа немска, следвана от двете английски и Испанската гимназия. За всяка място там се борят средно по 20 седмокласници. Сред училищата по точни науки пък най-много наплив има за Софийската математическа и Националната природоматематическа гимназии.

Теодора Йолчева‹ Назад

Актуално
Предстоящи събития

 

 


https://www.livechatalternative.com/