A- A+ A
Община Ардино
Официален сайт

КОСМИЧЕСКАТА МУЗИКА НА РОДОПИТЕ СЕ СПУСНА КРАЙ БОСФОРАКОСМИЧЕСКАТА МУЗИКА НА РОДОПИТЕ СЕ СПУСНА КРАЙ БОСФОРАКосмическата музика от върховете на Родопа планина се спусна край Босфора. Днес бе първия ден от Фестивала на културата и изкуството, който се провежда в община Картал. Картал е една от съставните общини на град Истанбул, като населението й наброява около 60 000 души. Тя е побратимена с Ардино. В проявата участват общо 9 общини от Балканските страни със 150 участници.
Представянето на община Ардино на фестивала започна с поетичното водене на Исмегюл Байрам от ПГ „Христо Смирненски”, която получи правото да води програмата от официалния водещ на фестивала. Преди да запее, председателят на Народно читалище „Родопска искра” Юксел Исмаил прочете приветствие от кмета на Ардино Ресми Мурад до неговия колега д-р Алтинок Йоз. Той връчи и подарък, картина с изображение на Дяволския мост, нарисувана от ардинските художници – братя Банкови. От своя страна кметът на община Картал разказа пред многобройната публика една от легендите за Дяволския мост.
После това започна същинската част на концерта. Юксел Исмаил вече в качеството си на солист на Ансамбъла за турски фолклор изпя няколко от най.вълнуващите песни за любовта. Али Емин също изпълни няколко песни, като си акомпанираше на уд. За този народен инструмент се смята, че това е султанът на музикалните инструменти в арабската музика.
След това на сцената в пълния си блясък се появи Фолклорна група „Родопчанка” с ръководител Светла Семерджиева и просто спря дъха на всички с неземните си изпълнения. Буквално разтреперан от „Бела съм бела, юначе” и всичко, което се случи на сцената, кметът на община Картал д-р Алтинок Йоз, заедно със своя екип се качи на сцената, за да се снима с ардинската фолклорна група, която тази вечер регистрира едва третото участие на сцена от създаването си, но това не и попречи да се превърне в истински гвоздей на програмата. Дори журналистите от турските медии, които отразяваха събитието, и които по принцип оставаха безучастни към изпълненията на участниците изоставиха камерите и ръкопляскаха на ардинските славеи.
Иначе преди това пяха всички останали участници. Първата фестивална вечер премина при перфектна организация от страна на домакините, които бяха осигурили всичко необходимо за изключително добрата визия, звук и подсигуряване на сигурността.


Още снимки


‹ Назад

Актуално
Предстоящи събития

 

 


https://www.livechatalternative.com/