A- A+ A
Община Ардино
Официален сайт

КРЪШНИ ХОРА СЕ ВИХА НА СЪБОРА В ЧУБРИКАКРЪШНИ ХОРА СЕ ВИХА НА СЪБОРА В ЧУБРИКАПрез уикенда в ардинското село Чубрика се проведе събор-мевлид. Проявата се организира за втори път след демократичните промени у нас от кметството, джамийското настоятелство и с финансовата помощ на местни изселници, които живеят в Австралия и Турция.
В петък в местната джамия бе отслужена молитва за здраве и берекет, а в събота на празника се стекоха много жители от околните села, гостуваха и изселници от Турция, Белгия, Англия и Австралия. Сред официалните гости бяха омбудсманът на Кърджали Хакиф Емин, зам.-кметът на община Ардино Изет Шабан и селският управник Фердун Али. Тук бе още лидерът на социалистите в Кърджали Милко Багдасаров заедно с малкия си внук.
С приветствено слово към гостите се обърна председателят на Организационния изселнически комитет Адем Гюнгьордю от Мелбърн, Австралия. Той подчерта, че целта на тази вълнуваща инициатива е да обновят родствените и комшийските връзки, да възстановят и поддържат обичаите, да се върнат към спомените. „През последните 20-30 години много хора напуснаха Чубрика, за да търсят препитание в различни краища на страната и в чужбина. Районът остана безгрижен. Тези празници подтикват и оживяват туризма и по такъв начин помагат за развитието на района”, заяви Гюнгьордю. Той посочи, че родният край е много ценен. „Вярвам, че Родината е по-скъпо от златото”, каза още емигрантът в Австралия.
Фолклорната група за турски народни песни и танци към местното читалище „Св.Кл.Охридски” и децата от Чубрика, представиха богата музикална и художествена програма. Пред закритото основно училище „А.С.Макаренко” се извиха кръшни хора.
Хатидже Гюнгьордю от Чубрика, която вече живее постоянно в Мелбърн за пръв път посещава празника на селото след 44 години. През 1978 година се изселих в Бурса, след което в начлото на 90-години на миналия век емигрирах заедно със семейството си в Австралия. Пропътувах 20 000 км със самолет, за да дойда в родния си край. Много хубаво мероприятие, провеждат се спортни състезания и културни прояви. Но най - важното е, че се срещаме с роднини, познати и приятели. Надявам се тази инициатива да продължи и да се предаде на поколенията”, сподели тя.


Още снимки


‹ Назад

Актуално
Предстоящи събития

 

 


https://www.livechatalternative.com/