A- A+ A
Община Ардино
Официален сайт

МЕВЛИД СЪБРА НАД 300 ДУШИ В ЧЕРВЕНА СКАЛАМЕВЛИД СЪБРА НАД 300 ДУШИ В ЧЕРВЕНА СКАЛАПовече от 300 души от Червена скала, околните села – Богатино, Млечино, Хромица и изселници, които пристигнаха от Турция, участваха в мевлид за здраве и берекет в местния месджит. На религиозното събиране бяха четени айети от Свещената книга на мюсюлманите – Корана. Беше произнесена молитва за дъжд. Духовната проява се организира с финансовата подкрепа на местни жители и изселници от Турция. Събитието уважиха кметът на Ардино Ресми Мурад, заместникът му Изет Шабан и председателят на общинския съвет Сезгин Байрям.
Местният майстор Емин Ходжа приготви седем казана пилаф с телешко месо. Обредното животно бе осигурено от Селим Угурлу от Турция. Той се е изселил през 1989 г. в Бурса и е един от спонсорите на религиозния ритуал. „Ще помагаме винаги когато можем. Хората тук ме правят щастлив”, сподели Угурлу.
Религиозната инициатива се провежда за първи път. Надяваме се това да стане традиция. Събрахме над 3500 лв. от дарения за провеждането на мевлида, каза Хикмет Али от организационния комитет.
Изселници от т.нар. голяма екскурзия през 1989 г. раздаваха шапки с надпис „Ал кая 2012 (Червена скала 2012). Капите са били осигурени от бизнесмена Ерван Юсеин от Истанбул, който е зет в селото.
„Научих от Фейсбук за мевлида. След 40 години за пръв път идвам в родното ми село, заедно със съпругата ми Мерал, която е от Трабзон. Много хубава традиция. Направих снимки и записах всичко с видеокамера, ще го покажа на познати в Турция, заяви Ниязи Алкая, който се е изселил от Червена скала през далечната 1972 година, а в момента живее в Истанбул.‹ Назад

Актуално
Предстоящи събития

 

 


https://www.livechatalternative.com/