A- A+ A
Община Ардино
Официален сайт
Търси

МЕВЛИД СЪБРА СТОТИЦИ ДУШИ В БОГАТИНОМЕВЛИД СЪБРА СТОТИЦИ ДУШИ В БОГАТИНОСтотици души от Богатино, околните села Млечино, Хромица, Левци, Червена скала и изселници, пристигнали от Турция и Западна Европа, участваха в традиционния мевлид. Религиозният ритуал се проведе в местната джамия. Духовници, водени от Ерхан Реджеб, наместник-мюфтия в Ардино четоха айети от Свещения Коран и Мевлид-и Шериф.
Хуманното събитие бе уважено от председателя на Общинския съвет в Ардино Сезгин Байрям.
Всички присъстващи бяха нагостени с три казана пилаф с телешко месо, сготвено от местния майстор-готвач Емин Ходжа. Имаше също шербет, халва и айрян. Продуктите за мевлида бяха дарени от изселническото семейство Дурдане и Меджит Келебек от Бурса.
„Всяка година идваме през лятото в родния си край. Тази година решихме да спонсорираме мевлида, който сплотява мюсюлманите. Вярата е ценно нещо и трябва да сме приемр за младото поколение“, сподели Дурдане Келебек. Тя е заминала в Турция през 1975 г. по изселническата спогодба. Дълги години е работила като медицинска сестра в университетската болница „Улудаг“ в Бурса.
Организатори на религиозното събитие бяха кметството и джамийското настоятелство.
Кметът на Богатино Юзджан Махмуд благодари на Дурдане и Меджит Келебек за тяхното спонсорство. Той изказа сърдечните си благодарности и на общинското ръководство в Ардино за грижите, които полагат за съхраняването на религиозната идентичност на мюсюлманите в района.‹ Назад

Актуално
Предстоящи събития