A- A+ A
Община Ардино
Официален сайт

Мевлид в Горно Прахово събра изселници и много хора от регионаМевлид в Горно Прахово събра изселници и много хора от регионаМестни майстори приготвиха 15 казана кешкек – варено жито с месо

Повече от 1000 души от ардинското село Горно Прахово, околните райони и изселници, които пристигнаха от Турция, Белгия, Холандия, Англия и Гърция участваха в традиционния мевлид за здраве и берекет край чешмата в местността „Насуфлар съртъ”. Събитието беше чисто религиозно с четене на айети от Корана. Тук преди 98 години по време на Балканската война са били убити местни жители. Мюсюлманите почетоха и тяхната памет. Кметът на Ардино Ресми Мурад и председателят на Общинския съвет Айдън Серкан също уважиха мероприятието. Организатори бяха кметство Горно Прахово и изселническите сдружения „Тосчалълар” (Горно праховци) в Турция.
Местни майстори приготвиха 15 казана кешкек – варено жито с месо. Това, което остана се раздаде на хората за вкъщи. Кешкекът е традиционно ястие в този край. Разходите бяха поети от изселническите сдружения „Тосчалълар”, бизнесмените Касим Местан, Рамис Касим, хаджъ Меджид Юсуф и местните жители.
Тази година за разлика от предишни пътят до местността беше отремонтиран със съдействието на Община Ардино и стотици коли блокираха ливадите около нея.
Председателят на Сдружение „Тосчалълар” в Истанбул Айнур Юмер уточни, че началото на традиционния мевлид датира от 1995 г., а идеята е била по инициатива на покойния Ниязи Емин и бившия кмет на Горно Прахово Мюмюн Емин.
52 – годишният Юстюнгел Хекимсой от Истанбул се е изселил през 1990 г. от Млечино. За втори път идвам. Много хубава традиция. Записах всичко на видеокамера, ще го покажа на роднини и познати в Турция, сподели Хекимсой.
Кметът на Горно Прахово Гюлджан Емурла благодари на всички за тяхната помощ.

Гюнер ШЮКРЮ


Още снимки


‹ Назад

Актуално
Предстоящи събития

 

 


https://www.livechatalternative.com/