A- A+ A
Община Ардино
Официален сайт

МУЗИКАНТИ ОТ АРДИНО, КЪРДЖАЛИ И БУРСА СЪЗДАДОХА КУЛТУРЕН МОСТ, КОЙТО НЕ ПРИЗНАВА ГРАНИЦИМУЗИКАНТИ ОТ АРДИНО, КЪРДЖАЛИ И БУРСА СЪЗДАДОХА КУЛТУРЕН МОСТ, КОЙТО НЕ ПРИЗНАВА ГРАНИЦИС популярни турски народни песни, фолклорната група за автентичен местен турски фолклор към Народно читалище „Родопска искра” в Ардино и ансамбълът за турски песни „Букет“от Кърджали обраха овациите на изселниците по време на юбилейния концерт в Бурса, посветен на 15-годишнината от основаването на хор „Севги“ (Обич). Грандиозната проява се проведе в препълнената зала на културния център „Угур Мумчу“ в Нилюфер. Нашите гостуваха в южната ни съседка по покана на ръководителя и диригент на хор „Севги“ Мелтун Кадъоглу, с корени от ардинското село Светулка.Съорганизатори на културната проява бяха побратимената с Ардино община Нилюфер и Сдружението за култура и сътрудничество "Егридерелилер" (Ардинци) в Бурса.
Събитието уважиха депутата от Народно-републиканската партия в Меджлиса доц. д-р Юксел Юзкан, консулът на България в Бурса Веселин Божинов, председателят на Сдружението на Ардинци в Бурса Айдън Йълмаз, лидерът на Сдружението на момчилградчаните в Бурса Хасан Йозтюрк.
Музикантите от България и Турция грабнаха сърцата на публиката със своите професионални изпълнения и доказаха, че музиката не признава граници и е мост на единението между хората. Присъстващите, повечето от които бяха изселници, непрестанно аплодираха музикантите. На финала на музикалния празник, ръководителите на групите Кърджали и Ардино Сабиха Местан и Юксел Исмаил получиха почетни плакети от името на председателя на Сдружението на Ардинци в Бурса Айдън Йълмаз, които им бяха връчени от зам.-председателите на Олджай Джошкун и Алпер Коч. Двамата ръководители изказаха сърдечните си благодарности на домакините за топлото посрещане.
Почетен плакет получи и диригентът и ръководителят на хор „Севги“ Мелтун Кадъоглу, който му бе връчен от Юксел Юртсевен, зам.-председател на Сдружението на Ардинци в Бурса..
По повод 15-годишнина от създаването на хор „Севги“ бяха прочетени поздравителни адреси от името на кмета на община Кърджали инж. Хасан Азис, кмета на община Ардино Ресми Мурад и председателя на общинския съвет в Ардино Сезгин Байрям. Поздравителни адреси изпратиха още много държавни и културни институции.
Депутатът от Народно-републиканската партия в Меджлиса доц. д-р Юксел Юзкан поздрави музикалните групи от Турция и България. Той заяви, че е горд, че вижда една „цветна“ публика (от малки деца до възрастни хора), които са дошли, за да се насладят на магията на турските народни песни. „Това е доказателство, че изселниците, независимо, къде живеят, умеят да съхраняват своите традиции и дух. Това е пример за приятелство и братство“, заяви д-р Юксел Юзкан.
Диригентът и ръководителят на хор „Севги“ Мелтун Кадъоглу заяви, че музиката е нещо, което създава един културен мост между страните. „Културната музика няма граници и вяра“, отбеляза той.
Ардинският оркестър е един от малкото у нас, които се занимават главно с турски фолклор. Солистът Юксел Исмаил е дългогодишен ръководител на градското читалище „Родопска искра". Под негово ръководство местният оркестър се утвърди като добър музикален състав и придоби голяма популярност в района и страната със своите успешни творчески изяви.
Ансамбъл „Букет“ има множество успешни участия както в страната, така и в чужбина - в страни като Турция, Гърция, Румъния, Македония.

Още снимки


‹ Назад

Актуално
Предстоящи събития

 

 


https://www.livechatalternative.com/