A- A+ A
Община Ардино
Официален сайт

НА СЪБОР В МЛЕЧИНОНА СЪБОР В МЛЕЧИНОКраят на юли е времето на традиционните събори в селата от община Ардино. На площадите вдигат сцени, идват сергии, въртят се чевермета. Стари познати, разкази за радостни истории, споделени проблеми. Така беше и събота в Млечино. Народното веселие започна от сутринта и продължи до късно през нощта. Събраха се много хора от околните села и изселници предимно от Турция. Гост на празника беше и кметът на община Ардино Ресми Мурад.
Тази година организатори бяха местното кметство и читалище „Любен Каравелов”. Музикално – художествената програма, изнесена от ученици с ръководител Невин Ахмед развесели публиката в слънчевия ден. Децата представиха хумористични сцени от живота на най-популярния и обичан турски фолклорен герой Насреттин Ходжа.
Организираха се турнири по футбол и шахмат. Заради кризата не се проведе състезанието по народни борби. За победителите кметството бе осигурило парични награди. Отборът на Кобиляне е първи във футболния турнир. На второ място се нареди тимът на Бойно, а трети останаха домакините. Айдън Ръфкъ от Млечино бе обявен за най-добър футболист. Победител в шахматния турнир стана Ридван Сами от Млечино. Във финалния сблъсък той победи изненадващо трикратния победител Халит Сали от близката махала Ослец. На трето място остана Еркин Бехчет от Турция.
Ферхат Касапоглу живее в Бурса, но всяко лято посещава селищния празник на Млечино. Роден съм тук. През 1989 г. се изселих в Турция. Благодаря на организаторите за тази прекрасна традиция. Много хубаво мероприятие, провеждат се спортни състезания и културни прояви. Но най – важното е, че се срещаме с роднини, познати и приятели. Надявам се тази традиция да продължи и да се предаде на поколенията, каза той.

Гюнер ШЮКРЮ


Още снимки


‹ Назад

Актуално
Предстоящи събития

 

 


https://www.livechatalternative.com/