A- A+ A
Община Ардино
Официален сайт

НАД 1500 ДУШИ ЯДОХА КЕШКЕК В БАШЕВОНАД 1500 ДУШИ ЯДОХА КЕШКЕК В БАШЕВОПовече от 1500 души от ардинското село Башево, околните села и изселници, пристигнали от Турция, Швеция, Англия, Белгия, участваха в традиционния мевлид за здраве и берекет. Религиозната проява, която се провежда за четиринадесети пореден път, започна с четене на айети от Коран-и Керим и Мевлиди Шериф от местни духовници, водени от наместник-районният мюфтия на Кърджали Ерхан Реджеб.
Майстор-готвачите Шабан Юсеин и Касим Фейзулла приготвиха 20 казана кешкек – варено жито с телешко месо. Обредното животно бе осигурено от изселника Руфат Яджъ от Истанбул, а Мюрен Ширин от Бурса и Шенол Хаджъоглу от Чернигово бяха осигурили айран и хляб. Това, което остана, се раздаде на хората за вкъши.
Организатори на мевлида бяха кметството и местните жители. Кметът на Башево Мюрен Сали за пореден път показа и доказа, че е перфектен организатор.
„Години наред мевлидът събира множество хора от района и гости от страната и чужбина, но тази година дойдоха над 1500 души. Мевлидите са повод да продължим нашите традиции и обичаи”, заяви селският управник Мюрен Сали.
Религиозното мероприятие уважиха кметът на община Ардино Ресми Мурад, председателят на общинския съвет Сезгин Байрям, кметове на населени места. Тук бяха още зам.-председателят на Сдружението за култура и сътрудничество „Балканлълар” (Балканци) в Истанбул Шефки Куртулуш, председателят на Сдружението за култура и приятелство „Халлалълар” (Башевци) в Истанбул Руфат Яджъ.
Кметът на Башево Мюрен Сали изказа своите огромни благодарности за финансовата и морална подкрепа на спонсорите.Още снимки


‹ Назад

Актуално
Предстоящи събития

 

 


https://www.livechatalternative.com/