A- A+ A
Община Ардино
Официален сайт

НАД 20 ЖЕНИ ОТ АРДИНО СЕ ИЗСЛЕДВАХА ЗА ОСТЕОПОРОЗАНАД 20 ЖЕНИ ОТ АРДИНО СЕ ИЗСЛЕДВАХА ЗА ОСТЕОПОРОЗА Над 20 жени в Ардино се изследваха за остеопороза по време на скрининговата кампания „Познавате ли риска от остеопороза”, организирана от Асоциация „Жени без остеопороза” съвместно с Регионалната здравна инспекция в Кърджали и община Ардино.
Профилактичните прегледи за ранно определяне на риска от намалена костна плътност и фрактури на костите включваха ултразвукова остеодензинометрия осъществена от Георги Георгиев от Асоциация „Жени без остеопороза”. От прегледаните жени над 15 се оказаха с нормална костна плътност, останалите с остеопения, само една бе в риск от остеопороза. Жените, които имаха намалена костна плътност и с рискови фактори за развитие на остеопороза, бяха насочвани към центровете и специализираните кабинети в региона. Изследванията бяха направени в залата на Общинския съвет в сградата на община Ардино, а цената на измерването бе 10 лв.
Татяна Александрова от Ардино за пръв път си прави измерване на костната плътност. „Резултатите ми се оказаха добри. Хубаво е веднъж годишно да се организират подобни изследвания в Ардино, сподели Александрова.
Кметът на община Ресми Мурад изрази благодарност към организаторите за хуманната инициатива.
Остеопорозата е заболяване, при което плътността и качеството на костта са намелени. Това води до отслабване на скелета и до повишен риск от фрактури, особено в областта на гръбнака, бедрото и китката. Според изследванията остеопорозата засяга всяка трета жена и всеки пети мъж над 40–50 години. Рискът от остеопороза може значително да се намали с правилно хранене. Ежедневно менюто трябва да ни осигурява 1200-1500 мг калций. Млечните продукти, рибата, ядките и зеленчуците са основен източник на ценната за костите съставка, заявиха от „Жени без остеопороза”.‹ Назад

Актуално
Предстоящи събития

 

 


https://www.livechatalternative.com/