A- A+ A
Община Ардино
Официален сайт

НАД 500 АРДИНЦИ УЧАСТВАХА В ТРЕТАТА ЗЕМЛЯЧЕСКА СРЕЩАНАД 500 АРДИНЦИ УЧАСТВАХА В ТРЕТАТА ЗЕМЛЯЧЕСКА СРЕЩАТретата земляческа среща събра над 500 ардинци в хотелски комплекс „Планински изглед” край с. Ябълковец. Организатори на празника, който се проведе под надслов „Светът се смалява, а Ардино расте” бяха община Ардино, съвместно с побратимените общини Картал – Истанбул и Нилюфер – Бурса, Сдружението за културно сътрудничество „Ардинци” от Бурса и Сдружението за култура и сътрудничество „Балканлълар” от Истанбул.
„В родния си край усещам най-добре топлината на човешките души, без разлика от етническия произход или на накакви предразсъдъци. Защото знам, че всички сме замесени от едно тесто в едно корито и никой не е в състояние да ни раздели”, бяха словата на почетния гражданин на Ардино Халид Алиосман Даалъ, с които организаторите откриха срещата.
На празника присъстваха посланикът на Р. Турция у нас Исмаил Арамаз, народният представител Неджми Али. Вечерта бе уважена от кметовете на побратичените общини Картал и Нилюфер Алтънок Юз и Мустафа Бозбей, председателят на сдружението за култура и сътрудничество „Егридерелилер” /Ардинци/ в Бурса – Ахмет Кахраман, председателят на сдружение „Балканлълар” в Истанбул Олджай Йозгюн, председателят на Федерация „Бал-гьоч” в Бурса Юксел Йозкан.
Тук бяха още зам. председателят на Областния съвет на ДПС – Себихан Мехмед, областният омбудсман Хакиф Емин, председателят на сдружението на учителите в Гърция Само Тороман и почетният гражданин на Ардино Решат Айдън. Останалите участници в срещата бяха пъстро по състав множество от видни представители на науката, културата, спорта, бизнеса.
Събитието започна с химните на Република България и Европейския съюз. Кметът на община Ардино Ресми Мурад поздрави всички с добре дошли. На третата ни среща, заедно с побратимените общини картал и Нилюфер, заедно със земляческите сдружения за култура и сътрудничество в Бурса, Истанбул, Измир и Люлебургаз се явяваме по-добре организирани и в по-широк формат. Ние ще продължаваме всеотдайно да работим за Ардино, да обичаме Ардино, и да милеем за Ардино и родния край, каза в приветствието си Ресми Мурад. Посланикът на р. Турция у нас Исмаил Арамаз каза, че турците в България са граждани на България. Ние искаме те да бъдат третирани като равнопоставени граждани. Нито повече, нито по-малко.
Кметът на община Нилюфер Мустафа Бозбей подчерта, че земляческите срещи в Ардино са шанс за изселниците за да посещават родните села и места, за да общуват с близки и роднини. Председателят на Бал-гьоч в Бурса Юксел Юзкан заяви, че това е вечер на толерантността. В Родопите, тук в Ардино се ражда и утвърждава примерът за истинско приятелство между хората.
Ние дойдохме в Ардино, за да ви поздравим братски и да ви кажем, че сме заедно, каза кметът на община картал Алтънок Юз. Сами Тороман пък сподели, че благородно завижда на ардинци, защото те са прекрасни хора. Вие сте добри хора, с богата душевност и знаете как да черпите от изворите на многокултурието на народите.
Ахмет Кахраман сподели, че неправителствените организации заедно с побратимените общини, в Ардино и Бурса доказват, че за истинското приятелство и сътрудничество няма граници. Поздравление от името на кмета на Голяма Община Бурса Реджеп Алтепе и от свое име поднесе зам.-кметът Абдуллах Карадаа. Той сподели, че е впечатлен от успешната взаимност между побратимените общини и изселническите организации.
Ръководството на община Ардино връчи плакети на гостите и хората, които имат особен принос за осъществяването на тази вечер и за развитието на община Ардино. Евродепутатът про Владко Панайотов изпрати поздравителен адрес до участниците в срещата.
Известният турски изпълнител на Румелийски песни Екрем се погрижи за празничното настроение на ардинци през останалата част от вечерта. Веселбата продължи до късно, давайки възможност на земляците да се видят, да разговарят и да се повеселят.


Още снимки


‹ Назад

Актуално
Предстоящи събития

 

 


https://www.livechatalternative.com/