A- A+ A
Община Ардино
Официален сайт

Ново жилище = кредит + стресНово жилище = кредит + стресТърговията с имоти у нас процъфтява. Българите купуват, заменят и продават непрекъснато. Предлагат се къщи, даже цели села, сградите никнат като гъби, а българите отдавна свикнахме да дишаме прах и газим кал от строежите.
Всеки срещнат на улицата е в състояние да обясни подробно какво е РЗП, разрешение за строителство, акт 16 и идеални части.
Наблюденията показват, че кандидат-купувачите на жилища в София предпочитат основно районите с ново строителство и апартаменти в сгради преди завършване. Инвестицията "на зелено" вече не е чак толкова рентабилна, както е било преди година. Това не е учудващо, тъй като хората видяха как тучните ливади и зелените борове от строителните проекти в действителност приемат
формата на съседското пране и задните стени на високата кооперация отсреща.
Софийският омбудсман е получил най-много жалби, свързани с незаконно строителство. В неговия представителен доклад е посочено, че голяма част от тези проблеми са следствие от забавянето на закона за общия градоустройствен план на столицата, който още не е приет.
По отношение на цените хипотези имаше много: някои твърдяха, че те ще скочат след приемането ни в ЕС, други - че са манипулативно завишени и ще паднат. В действителност пазарът на жилищните имоти засега показва, че като цяло се запазва тенденцията на ръст в цените, особено в по-малките областни центрове. Най-скъпи са апартаментите в столицата. Новите жилища във Варна са поскъпнали с около 15%, а в Пловдив - с 13,66 на сто.
И въпреки общото увеличение около 9% за тази година факт е, че новите сгради много бързо намират свои купувачи. Страната ни в момента все още е доста атрактивна за чуждестранни инвеститори, които са привлечени от добрата комбинация от ниски цени на имотите (за техния стандарт), слънце, хубава природа и богата национална история. Най-популярни сред инвеститорите са зимните курорти - Банско и Пампорово, както и жилищата по морското крайбрежие - от високо урбанизираните Слънчев бряг и Златни пясъци
до девствените и изкусителни плажове и заливи. Неслучайно вече трета година област Бургас държи първенството по брой на издадените разрешителни за строителство на нови жилища. Цените във Варна пък са нараснали с 10,33% през миналата година. Върху жилищния пазар в морската столица влияние оказват не само развитието на туризма и интересът от чуждестранни инвеститори, но и фактът, че градът е голям миграционен център. Към него се насочват жителите от целия Североизточен регион. Столицата също привлича инвеститори с възможността за целогодишно отдаване под наем, както и поради навлизането на големи компании.
Българинът е доволен от своето жилище. 76,5% от хората обитават собствен дом, а 18,8% - на близки и роднини. В голямата част от домовете се гледа ефирна и (или) кабелна телевизия и се слуша радио. Освен стационарен 73% от домовете разполагат с поне един мобилен телефон. Засега сравнително малко домакинства (27,6%) ползват интернет.
67% от запитаните определят своето жилище като достатъчно голямо за нуждите на съответното домакинство. Почти всеки пети твърди, че домът му е просторен и може да приюти още хора. Данните показват, че това, от една страна, са възрастни хора, които са останали сами, най-вече по селата, и от друга - работещи бизнесмени и предприемачи, чиято заплата е около и над 1000 лева, жители на големите градове. Тази група анкетирани, които също считат, че живеят по-добре в сравнение с останалите хора, в най-голяма степен освен на лични сметки и заделени настрани пари разчитат и на банков кредит за покупка на жилище. 56,1% от тях обаче твърдят, че живеят под стрес. Нашите данни показват, че нивото на стрес в София и областните центрове е доста по-високо в сравнение с по-малките градове и селата.
12,1% от българското население определя своето жилище като тясно и неудобно. Това са предимно хора на изпълнителска или обслужваща длъжност, с две или повече деца под 18 години под един покрив. Всеки пети от тази група хора повече от веднъж е оставал без работа и казва, че няма заделени пари настрани.
2,9% от анкетираните твърдят, че нямат постоянно жилище. Това са основно студенти и млади хора до 29 години в столицата и областните градове.
И е чудно къде ли би се завърнал Дебелянов днес, когато 4,2% от майките също твърдят, че нямат постоянно жилище.

Данните са от изследване, осъществено от агенция АФИС по поръчка на в. "Стандарт". В периода от 30 май до 2 юни 2007 г. са интервюирани 1000 български граждани над 18-годишна възраст в София, областните центрове, малките градове и селата. Изводите са представителни за общественото мнение в страната. Заглавието е на редакцията.

Standartnews‹ Назад

Актуално
Предстоящи събития

 

 


https://www.livechatalternative.com/