A- A+ A
Община Ардино
Официален сайт

Обликът на Ардино през погледа на дългогодишния учител Мюмюн АлиосмановОбликът на Ардино през погледа на дългогодишния учител Мюмюн Алиосманов

„През последните години обликът на града се промени коренно. Центърът се обнови, всички улици са асфалтирани. Ардино е много спокоен, зелен, подреден град и е едно прекрасно място за живеене“. Това заяви 81-годишният дългогодишен учител и възпитател от Ардино Мюмюн Алиосманов. Срещаме го в дома му на ул. „Бели брези“. На въпрос, как е минал животът му в град Ардино и как изглежда сега общинския център през неговия поглед, бай Мюмюн сподели: „Помня като дете, че в центъра на Ардино имаше една джамия, един дървен мост и няколко къщи. Много съм щастлив и от факта, че сградата на гимназията бе ремонтирана. В днешното възпитание на младото поколение липсва уважението към по-възрастните. Сегашните деца не се възпитават добре в училище. В наше време ние учихме учениците на доброта, честност, почтеност и уважение към човека“. Той с болка споделя, че сегашните деца в училищна възраст са коренно различни от тези, на които е преподавал. По думите му най-ценното, на което трябва да възпитаваме децата, е уважението към по-възрастните.

Мюмюн Алиосманов е роден през 1942 година в ардинското село Ябълковец. Основното си образование завършва в родното си село, средното в гимназията в Ардино, а висшето в учителския институт „Св. Иван Рилски“ в Станке Димитров (Дупница) със специалност „Изобразително изкуство“. Казармата изкарва в поделенията на Строителни войски в Мадан и Крумовград в периода межди 1960-1962 година. „След уволнението ми се прибрах в родното си село Ябълковец. Тогавашният директор на закритото вече Основно училище „Н. Й. Вапцаров“ Сюлейман Азизов ме назначи като редовен учител. След като изкарах една година, реших да кандидатствам в учителския институт в Кърджали със специалност „Математика“. Поради беднотията бях принуден да прекъсна образованието си в Кърджали. След което постъпих на работа в Захарния комбинат в Пловдив. В града под тепетата кандидатствах в учителския институт „Св. Иван Рилски“ в Станке Димитров (Дупница). Бил съм учител в закритото вече Основно училище „Кл. Охридски“ в село Кроячево, учител и възпитател в бившата Климатична гимназия.

Свързва живота си с Виждан Алиосманова, дългогодишна медицинска сестра. От брака си имат двама синове, които отглеждат и възпитават с много обич и отговорност. Радват се на уважението и любовта на една внучка. „Целият ни живот е минал в сговор и разбирателство“, казва бай Мюмюн.

 


Още снимки


‹ Назад

Актуално
Предстоящи събития

 

 


https://www.livechatalternative.com/