A- A+ A
Община Ардино
Официален сайт

Община Ардино организира очни прегледи на 90 деца в детските градиниОбщина Ардино организира очни прегледи на 90 деца в детските градини

По инициатива на кмета на община Ардино инж. Изет Шабан в детските градини „Слънце“ и „Брезичка“ бе извършен профилактичен очен скрининг. Със специален апарат от разстояние, без да се травмират малчуганите, специалистът-офталмолог д-р Ерай Дурмуш от МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ в Кърджали прегледа 90 деца от 3 до 6 годишна възраст за диоптрични отклонения.

„Очният скрининг позволява да се идентифицират навреме децата с потенциални зрителни проблеми и те да бъдат насочени за преглед при офталмолог. Скринингът не изисква физически контакт, необходимо е по-малко от минута за извършване на прегледа, след което информацията с резултата се появява на дисплея. Апаратът отчита нарушения на зрението като мързеливо око, далекогледство, късогледство, астигматизъм,

замъглено зрение, неравномерно отражение, различие в големината на зениците, кривогледство и др“, заяви д-р Ерай Дурмуш.

Директорите на ДГ „Слънце“ и ДГ „Брезичка“ Димитрина Александрова и Къймет Мюмюн изказват своите искрени благодарности към кмета на община Ардино инж. Изет Шабан за инициативата.

„Грижите за детското здраве са сред най-важните ни приоритети. Целта на тази инициатива е навременно идентифициране на зрителни проблеми при децата“, заяви кметът Изет Шабан. Той уточни, че тази инициатива ще се провежда ежегодно.

 


Още снимки


‹ Назад

Актуално
Предстоящи събития

 

 


https://www.livechatalternative.com/