A- A+ A
Община Ардино
Официален сайт

ПЛОЧИ В ПАМЕТ НА ХРИСТО ФИЛИПОВ ПОСТАВЯТ В АРДИНОПЛОЧИ В ПАМЕТ НА ХРИСТО ФИЛИПОВ ПОСТАВЯТ В АРДИНО  На последната си сесия Общинският съвет в Ардино гласува да се поставят паметни плочи на улицата, на която е живял видния ардинчанин Христо Филипов и на хижа “Белите брези” в комплекса. Местните парламентаристи решиха с името му да се нарече алеята в “Белите брези”, която започва от стария хотел и минава покрай хижата. Предложенията направи инициативен комитет с председател зетя на Христо Филипов – Емануил Димитров във връзка с предстоящата 100-годишнина от рождението му.
Христо Филипов е роден на 04.01.1913 г. в смолянското село Устово.
Основното си образование завършва там, след което се учи на занаят. В периода 1926 – 1947 г. работи като обущар в Устово, Петково и Ардино.
В Петково създава семейството си и му се раждат две дъщери – Елена и Цветана.
Христо Филипов е бил секретар и член на изпълнителен комитет на градския общински народен съвет в Ардино в продължение на 20 години (1951-1971 г.). 25 години е общински съветник. Един от най-големите радетели за създаването на туристическото движение в Ардино. Над 20 години е председател на туристическо дружество „Бели брези”.
Занима се с изследователска и краеведческа дейност, като е издирил много ценни архивни материали и експонати за Ардино и района. Резултатите от тази дейност публикува в статии в местния и регионален печат – „Ардински глас”, „Нов живот” и „Родопски устрем” (Смолян).
С работата си в градския народен съвет има личен принос за развитието на Ардино и общината в инфраструктурно и културно отношение. През 1958 г. Ардино е обявено за национален първенец по благоустрояване и хигиенизиране. През същата година предлага да се направи туристическа пътека до „Белите брези”, за да се запознаят туристите с природните красоти. През 1961 г. по негова инициатива се открива първата туристическа хижа.
За служебната си и обществена дейност е награждаван многократно.
Сред отличията му са „Народен орден на труда” – бронзов от Президиума на Народното събрание (1964 г.), медал „Алеко Константинов” от ЦС на БТС (1965 г.), „Заслужил деятел на БТС” (1968 г.).
С дейността си Христо Филипов остави трайни следи в спомените на всички, които го познаваха със своето човеколюбие и упорит труд за развитието на града и общината.
Неговият живот е достоен пример за подражание. Такива хора не бива да бъдат забравяни, казаха от Инициативния комитет.


Още снимки


‹ Назад

Актуално
Предстоящи събития

 

 


https://www.livechatalternative.com/