A- A+ A
Община Ардино
Официален сайт

Почетен знак на Ардино за Наджи ФерхадовПочетен знак на Ардино за Наджи ФерхадовНа 21 Май в Залата на Общинския съвет - Ардино на поетична среща под надслов „Планинецът и морето” и с подобаващ тържествен ритуал бе отбелязана 70-годишнината от рождението на Наджи Ферхадов – поет, журналист и преводач, член на Съюза на българските писатели.
Да почетат юбиляра бяха дошли почитателите на неговото творчество, обществени и културни дейци, представители на местната интелигенция, хора от различни поколения. На срещата присъстваха общински съветници, ръководството и кадри на общинската администрация. Събитието бе уважено от събратя по перо на Наджи Ферхадов от Турция: Нахит Каябашъ от Бурса - поет и издател /внук на изселник от Ардино/, Тургай Фишекчи от Истанбул - поет, Селяхаттин Йолгиден от Истанбул – поет.
Жизненият и творчески път на Наджи Ферхадов бе проследен в мултимедийна презентация, подготвена от С. Карабашев – преподавател по Български език и литература.
Средношколките Милена и Сибел от ПГ „Хр. Смирненски” – Ардино представиха на български и на турски език творби на поета.
Нахит Каябашъ поздрави юбиляра от името на гостите от Турция.
Кметът на Община Ардино Ресми Мурад прочете приветствен адрес на Общинския съвет и Общинската администрация до Наджи Ферхадов и му връчи Почетен знак – Герба на Ардино, по случай навършването на 70 години и за приноса му към развитието на съвременната българска литература, както и за развитието на литературата и културата на българските турци, за заслугите му към популяризиране името на Ардино в България и в чужбина!
От името на Читалище „Родопска искра” г-жа Йорданка Аянова – общественичка, поднесе на юбиляра картина-пейзаж от родното село Дядовци на поета и подчерта, че ардинци са гордеят със своя талантлив и достоен съгражданин.
Във всички приветствия бе подчертан яркият поетичен талант на Наджи Ферхадов, който с еднаква вещина създаде значими творби и издаде 10 книги както на родния си Турски език, така и на езика на родината ни – Българския!
Наджи Ферхадов изказа благодарност за оказаната чест и подчерта, че в своето творческо и гражданско битие винаги се е чувствал неразделна част от хората на Ардино и Родопа планина и това го крепи и му дава неизчерпаеми сили и духовна енергия.


Още снимки


‹ Назад

Актуално
Предстоящи събития

 

 


https://www.livechatalternative.com/