A- A+ A
Община Ардино
Официален сайт

ПРАЗНИК НА ТУРСКИЯ ФОЛКЛОР В АРДИНОПРАЗНИК НА ТУРСКИЯ ФОЛКЛОР В АРДИНОВ рамките та 7-то издание на Балканския фестивал на турския фолклор „Кърджали 2010” в Ардино се проведе концертна програма с участието на самодейци от Турция, Румъния и Македония. Културното събитие събра много ардинци и гости на площада в центъра на града. Сред тях бяха кметът на община ардино Ресми Мурад и зам. - кметът на община Кърджали Елисавета Кехайова.
Първи пред публиката се представи фолклорната група към община Османгази, Бурса. Самодейците от южната ни съседка обраха овациите на ардинци с чудесните си изпълнения. Ръководителят на групата Ведат Планалъ заяви, че за тях е голяма чест да участват на 7-я Балкански фестивал. Ансамбълът изпълнява турски народни обичаи и досега има над 200 участия в Турция, Полша, Италия, Албания и други.
Македония бе представена от фолклорна група „Радика” от град Дебар. Водачът им Фадрия Мустафовска сподели, че изпълняват сватбарски и народни хора. Това е първата им визита извън Македония. Чувстваме се като на своя земя, а организацията на форума е отлична, каза още тя.
Северната ни съседка Румъния бе представена от група „Карасу” от град Меджидие. Тя впечатле любителите на фолклора с кримскотатарски народни игри.
Организатор на международната проява бе читалище „Юмер Лютви” със съдействието и финансовата помощ на всички общини от Кърджалийска област.

Гюнер ШЮКРИ


Още снимки


‹ Назад

Актуално
Предстоящи събития

 

 


https://www.livechatalternative.com/