A- A+ A
Община Ардино
Официален сайт

ПРЕДСТАВИХА ТВОРЧЕСКИЯ ПЪТ НА МАЙСТОРА НА 3D-КАРТИНИ ИДРИС ЙОЗДОГАН В АРДИНОПРЕДСТАВИХА ТВОРЧЕСКИЯ ПЪТ НА МАЙСТОРА НА 3D-КАРТИНИ ИДРИС ЙОЗДОГАН В АРДИНОВечер, посветена на творчеството на майстора на 3D-картини Идрис Йоздоган от Бурса се проведе в заседателната зала на Общинския съвет в Ардино. Организатор на културната проява бе местното народно читалище “Родопска искра 1921”.
Сред официалните гости бяха общинското ръководство начело с кмета Ресми Мурад, председателят на общинския съвет Сезгин Байрям. известният художник от Момчилград Камбер Камбер, членът на УС на Дружеството на учитeлите по турски език в Южна България Хашим Семерджи, група „Приятели” от Кърджали с ръководител Осман Осман, бившият директор на Симфоничния оркестър в Бурса към Министерството на културата в Турция и ръководител и диригент на хор „Севги” (Обич) от Бурса Мелтун Кадъоглу. Тук бяха още културни дейци, общественици, местни творци, учители и граждани
С мултимедийна презентация под надслов „Интересната история на едно хоби, което достига до високите нива на изкуството” бе представен животът на гостенина от Бурса.
Идрис Йоздоган е роден на 6 май 1959 г. в Бурса, но корените му са от свищовското село Царовец. Прародителите му се изселват в Турция в края на 19-ти век. Дълги години е бил кмет в Ихсание (Бурса), където живеят над 50 000 жители. Своя талант към 3D изкуството започва преди пет години. В момента учи на своето изкуство талантливи хора в школа към Центъра за народно образование в побратимената община Нилюфер, Бурса. Досега има над 20 изложби южната ни съседка.
Идрис Йоздоган е дългогодишен приятел на ардинци. Многократно е дарявал книги на градската библиотека и е съдействал за даряването на медицински консумативи за нуждите на болницата в Ардино. Допринесъл е и за побратимяването на смолянските общини Борино, Девин и Доспат с различни общини от Турция. Женен, има три дъщери и се радва на един внук.
За принос в културния живот и благотворителността в Ардино Идрис Йоздоган получи поздравителен адрес и почетен плакет от името на ръководството на общината. Същите бяха връчени от кмета на общината Ресми Мурад.
„Провеждаме една вечер на културата. Много пъти тази аудитория се е събирала в тази зала и се е вълнувала. Тази вечер също сме много развълнувани”, заяви Ресми Мурад.
Приятелят на Идрис Йоздоган и общественик Мехмед Гюлестанов заяви, че животът на Идрис е ярък пример и доказва, че човек, когато има желание може да бъде творец и откривател във всеки момент от живота си.
Председателят на читалище „Родопска искра 1921” Юксел Исмаил отбеляза,че основната цел на културната проява е да открият таланти, които да продължат и да развиват дейността на творчеството на Идрис Йоздоган. „Запалихме първата искра”, заяви Юксел Исмаил.
Момчилграският художник Камбер Камбер изрази своето огромно удовлетворение, че е тук и, че се е запознал с произведенията на Идрис Йоздоган. В знак на благодарност той му поднесе албум на български художници с турски произход
От своя страна Идрис Йоздоган изказа горещата си благодарност към организаторите на събитието за това, че е удостоен с вълнението, което не всеки творец може да изживее. Той с вълнение сподели своите първи срещи с ардинци отпреди 15 години. Изрази благодарност към всички свои приятели от Ардино за това, че са го подкрепили в творческите му търсения.
Идриз Йоздоган изненада всички присъстващи в залата, като дари на кмета на общината Ресми Мурад и помощник-директора на СОУ „Васил Левски” Мехмед Гюлестанов две уникални 3D-картини, които изобразяват лика на апостола на свободата – Васил Левски. Той също така подари на председателя на общинския съвет Сезгин Байрям и на председателя на читалищното настоятелство Юксел Исмаил картини –филографии с цветовете на националния флаг върху картата на България. Идрис Йоздоган дари 3D-картинa, изобразяваща символа на общината – Дяволския мост на ръководителя на школaта по изобразително изкуство при Общински детски комплекс в Ардино Мюзейен Делиюсеин.
„Въпреки, че прародителите ми са с корени от Северна България не изпитвам носталгия и копнеж към този край, защото тук в Родопите, в Ардино намерих това, което търся.
Искам да изразя пълната си готовност, че ще предоставям всички мои знания на желаещите в Ардино, независимо от възрастта им”, заяви Идрис Йоздоган. Той подчерта, че към изкуството се насочват онези хора, които умеят да осъзнават, асимилират и усвояват в себе си порядъка, хармонията и естетиката около себе си. „Всичко това е външен израз на духовната красота на човека”, заяви в заключение Идрис Йоздоган.


Още снимки


‹ Назад

Актуално
Предстоящи събития

 

 


https://www.livechatalternative.com/