A- A+ A
Община Ардино
Официален сайт

ПРИЗНАХА ОБЩИНСКИ СЪВЕТ АРДИНОПРИЗНАХА ОБЩИНСКИ СЪВЕТ АРДИНОАдминистративният съд в Кърджали се произнесе по дело, оспорващо резултати от местния вот в Ардино. Вчера съдия Дичо Дичев обяви жалбата на “Новото време” за касиране на избора за Общински съвет за несъстоятелна и недоказана. Той обосновава решението си в 20 страници. Според него следва да бъде потвърден протоколът на Общинската избирателна комисия, според който от 21 мандата в местния парламент 12 печели ДПС, а 9 - партия “Новото време”.
Решението на Административния съд може да бъде обжалвано във Върховния административен съд в 7-дневен срок. Ако това стане, делото в София ще се разглежда от тричленен състав. Няма да искат ново преброяване на бюлетини, а ще проверяват събраните доказателства и основанията за решението на съдия Дичо Дичев. Вероятно работата им ще продължи до края на тази година, време, през което старият Общински съвет остава в сила.
Спирането на решението за избор на Общински съвет в Ардино ще се отмени, когато някоя от заинтересованите страни - ОИК или ДПС, спечелили повече мандати, подадат молба до Административния съд в Кърджали. Следва процедура по Закона за местното самоуправление и местната администрация за свикване на сесия за встъпване на длъжност на новия Общински съвет. Тя ще бъде насрочена от областния управител Ангел Коджаманов.
Припомняме, че повод “Новото време” да оспорва избора на местен парламент в Ардино са изборният туризъм, многото хора, гласували с придружител, и дефект на бюлетината за ОбС. След повторното преброяване на бюлетините бе открита разлика от 10 гласа в полза на “Новото време”. Увеличи се броят на недействителните бюлетини. 57 книжа в полза на ДПС са нередовни, за “Новото време” нередовните са 48. Така ДПС печели 4859, а партията на Кошлуков - 3533 гласа. Общо гласували са 9027 души, което прави по 432 гласа за мандат.
Технологичната експертиза на бюлетината за Общински съвет доказа, че става дума за фабричен дефект при производството й. Гласувалите с придружител в 42-те секции на община Ардино са 119 души.

Росен ДЕЯНОВ‹ Назад

Актуално
Предстоящи събития

 

 


https://www.livechatalternative.com/