A- A+ A
Община Ардино
Официален сайт

РАМАЗАН БАЙРАМ Е СИМВОЛ НА СПЛОТЕНОСТТА, ТОЛЕРАНТНОСТТА, БЕРЕКЕТА И БРАТСТВОТОРАМАЗАН БАЙРАМ Е СИМВОЛ НА СПЛОТЕНОСТТА, ТОЛЕРАНТНОСТТА, БЕРЕКЕТА И БРАТСТВОТООт днес, в продължение на три дни, мюсюлманите празнуват Рамазан Байрам. За традициите на празника разказва Гюнер Мюмюн от Ардино.

- Как започна празникът тази сутрин?
- Днес мюсюлманите в Ардинско сложиха край на едномесечните пости и започна тридневното честване на свещения Рамазан Байрам, известен и като Шекер Байрам. Още рано сутринта във всички джамии и месчити се събраха мъжете-мюсюлмани, за да посрещнат с празничен намаз настъпването на Рамазан байрама. След молитвата вярващите дариха пари, които ще се използват за нуждите на храмовете и се отправиха към домовете си. Там те поискаха прошка от по-възрастните членове на фамилиятa и благоволение за техните деца. Според мюсюлманската религия по време на Рамазана по-богатите помагат на бедните като дават "зекят" и "фитре" /дарения/ на сираци, вдовици и социалнослаби.

- Празникът се предхожда от месеца Рамазан. Как преминават дните на пост ?

- По време на месец Рамазан мюсюлманите стават преди изгрев слънце, закусват и до залез слънце не се хранят и не поемат течности, включително и вода, пази се „оруч”.
Въздържането се налага от религията, за да може всеки мюсюлманин да се доближи до състоянието на бедните, гладните и страдащите хора.
Eдна от най-хубавите традиции по време на „оруча” e биенето на тъпан преди изгрев слънце.
Във всяко село от община Ардино има специално избрани рамазански тъпанджии, които събуждат вярващите за „оруч”. Обичаят продължава да съществува в района от векове. Рано сутрин човекът с тъпана обикаля и думка пред къщите на мюсюлманите, бие силно и не си тръгва, докато не види да светне лампата. Това се повтаря всеки ден призори до края на Рамазана, който продължава един месец. В последния ден от постите, тъпанджията обикаля хората, които е будил, за да им честити празника и пее песен (манита), подходяща за всеки домакин. Като благодарност, че ги е събуждал, стопаните му дават бакшиши и подаръци.

- Месец Рамазан е месец на опрощението, покаянието и милосърдието. През тези дни са изпълнени с много благотворителни прояви, какъв е техният смисъл ?

- Месец Рамазан е символ на сплотеността, взаимопомощта, толерантността, берекета, братството, приятелството. В тази връзка искам да споделя един айет от Свещения Коран, където пише „Бъдете щедри на добри дела. Надпреварвайте се в добрините!”.
Ние ардинчани по душа сме щедри и добронамерени. Тази година за пореден път Сдружението за културно сътрудничество „Егридерелилер" (Ардинци) от Бурса раздаде над 1200 пакета хранителни продукти от първа необходимост на социално слаби, инвалиди и самотно живеещи хора в община Ардино. Помощи бяха раздадени, както на мюсюлмани, така и на християни, тъй като добротата и благородството не се интересуват от религиозните и етнически различия. Организирани бяха и благотворителни вечери. Кметът на общината Ресми Мурад даде ифтар в най- святата нощ за мюсюлманите „Кадир геджеси” , която е по-добра от хиляда месеца и най -добродетелна сред нощите. Мюсюлманите вярват, че тогава Аллах опрощава греховете и изпълнява желанията на вярващите. „Нощта Кадир" е короната в ибадета (преклонение) на мюсюлманите.

- Рамазан Байрам още е известен като Шекер Байрам, защото на този празник хората се черпят със сладкиши-баклава, локум, бонбони. Как се чества първия ден ?

- По традиция първият от трите празнични дни се чества с най-близките, което ги прави още по близки и щастливи. По-младите посещават по-възрастните си роднини, близки, приятели и съседи, целуват им ръка, с което изразяват своето уважение към тях. За празничната трапеза жените подготвят капами, баници, баклави.
Родопчани уважават празниците на другия, взаимно си гостуват, често са заедно и в името на различни каузи.
Както и в други райони на България, където живеят мюсюлмани и християни, така и в Ардинско има една ключова дума – толерантност. Религиозната толерантност тук има многовековна история, защото на това парче българска земя живеят в сговор и приятелство православни християни и мюсюлмани. Искам само да ви припомня, че преди един месец мюсюлмани и християни от Ардино заедно събираха средства за лечението на православен свещеник, който е служил в местната църква. Това не е първи случай, когато мюсюлмани и християни се обединяват в името на благородна кауза. Днес аз ще почерпя колеги , приятели и съседи-християни, а на Великден и Коледа те ме канят да споделя трапезата им. Какво по – хубаво да живеем в разбирателство, в мир със себе си и с околните. Искрено се надявам този празник да донесе много споделена радост и надежда на всички.

Въпросите зададе: Ирина Ангелова


Още снимки


‹ Назад

Актуално
Предстоящи събития

 

 


https://www.livechatalternative.com/