A- A+ A
Община Ардино
Официален сайт
Търси

Районният мюфтия Бейхан Мехмед посети ЖълтушаРайонният мюфтия Бейхан Мехмед посети Жълтуша

Около 250 делегати от всички мюсюлмански настоятелства към Районно мюфтийство – Кърджали ще участват в редовната национална мюсюлманска конференция, която е насрочена за 28 ноември. Те ще бъдат избрани от общите събрания на мюсюлманските настоятелства. Това съобщи районният мюфтия Бейхан Мехмед в ардинското село Жълтуша. Той заедно с наместник-мюфтията Ерхан Реджеб присъстваха на общоселското събрание в родопското село, което бе организирано от  мюсюлманското настоятелство. Събитието се проведе в салона на местното читалище при спазване на противоепидемичните мерки.

Бейхан Емин сподели, че от всичките 1 500 джамии и месджиди в страната

над 420 се намират в Кърджалийския регион под егидата на Районното мюфтийство. Той съобщи още, че се предвижда в най-близко в Момчилград да се открият курсове за имам.

На срещата бяха дискутирани още теми,  като „хелал храна“, религиозното обучение в държавните училища, преброяването на населението и жилищния фонд в Република България през 2021 година. Обсъден бе и въпросът, свързан с назначаването на помощник-имам в местната джамия с осигурено възнаграждение от Районното мюфтийство, който ще подпомогне дейността на настоящия 87-годишен имамин.  „Жълтуша е голямо населено място и нашата цел е тук призъвът „езан“ да се чете по пет пъти на ден в джамията“, уточни Бейхан Емин.

Присъстващите мюсюлмани благодариха за визитата на районния мюфтия и наместника му. Обещаха да се организират, за да проведат повторна среща и да обсъдят предложението на Районното мюфтийство.

В края на срещата, районният мюфтия на Кърджали Бейхан Мехмед и наместникът му Ерхан Реджеб четоха айети от Свещенния Коран и направиха дуа (молитва)  за селото.


Още снимки


‹ Назад

Актуално
Предстоящи събития