A- A+ A
Община Ардино
Официален сайт
Търси

Ремонтират училището в Бял изворРемонтират училището в Бял извор Община Ардино спечели проект по Програма “Красива България” за ремонт на СОУ “Христо Смирненски” в село Бял извор. Предвижда се извършване на основен ремонт на училището, включващ ремонт на покрива и полагане на нова хидроизолация, ремонт на санитарните възли, подмяна на дограмата и цялостно боядисване на сградата. Общата стойност на средствата, необходими за реализацията на проекта, възлиза на 141 467 лева. От тях половината се съфинансират от страна на общината. СОУ “Христо Смирненски” е едно от трите средни училища, които функционират на територията на община Ардино и единственото извън града.
Село Бял извор е бивш център на селищна система, където живеят над 2000 души, а в околните села около 2500. Училището е средищно и в него се обучават 196 деца, от които сто пътуват всеки ден от близките населени места Зака, Шивачево, Гарване, Сараллер, Диамандово, Срънско, Падина, Жълтуша, Еньовче и Седларци.
Един от най-наболелите проблеми в сферата на образованието в общината е недостатъчния брой ученици за формиране на нормални паралелки в училищата по селата. С реализирането на този проект се очаква да се предотврати изтичането на ученици в други учебни заведения извън територията на общината.

Текст: Еркан Хаджимустафа
Снимка: Саффет Ерен
‹ Назад

Актуално
Предстоящи събития