A- A+ A
Община Ардино
Официален сайт

РЕСМИ МУРАД: ДЖАМИЯТА В ЛЮБИНО Е БЕЗЦЕННО НАСЛЕДСТВО, ТРЯБВА ДА ЦЕНИМ РЕЛИГИОЗНИТЕ И КУЛТУРНИ ЦЕННОСТИРЕСМИ МУРАД: ДЖАМИЯТА В ЛЮБИНО Е БЕЗЦЕННО НАСЛЕДСТВО, ТРЯБВА ДА ЦЕНИМ РЕЛИГИОЗНИТЕ И КУЛТУРНИ ЦЕННОСТИКметът на община Ардино Ресми Мурад и председателят на Общинския съвет Сезгин Байрям разгледаха реставрацията на джамията в Любино, която е една от най-старите в района. Заедно с тях бяха още кметът на Любино Съдкъ Ахмед, председателят на джамийското настоятелство Гюнер Мюмюн и общинския съветник от района Шахин Байрямов.
„Със средства, които са дарени от местни жители, изселници от Турция и работещи извън страната обновихме покривната конструкция. Това бе много важно, за да се запази 200-годишната джамия. Очакваме още дарения, за да започнем дейности по самата сграда, без да се променя автентичният й вид“, сподели председателят на джамийското настоятелство Гюнер Мюмюн. Според него, обновяването ще привлече много туристи в района. От свое име и от името на местните жители той изказа искрените си благодарности към ръководството на общината за ремонта на пътя до молитвения дом, който е улеснил транспорта на строителните материали, както и на дарителите.
Кметът Ресми Мурад поздрави ръководството на джамийското настоятелство за предприетия ремонт. „Джамията в Любино е безценно наследство. Трябва да ценим религиозните и културни ценности на територията на общината и да се грижим за тях“, заяви Ресми Мурад.
Джамията в Любино е на два етажа, като вторият е предназначен за жените. Минарето е с височина 20 метра със самостоятелен вход. Уникалната архитектурна сграда е изградена преди два века (около 1808 г.) от местни майстори-строители. Тя е единствена в Източните Родопи, която има приземен етаж под основното молитвено помещение. Пред входа личат руините на медресето, подготвяло духовници с по-нисък ранг – ходжи, имами, което по–късно е било преустроено за духовно училище.
Дарителските средства за реставриране на джамията в Любино се събират в български левове в банкова сметка:
IBAN: BG88STSA93000024707607, BIC: STSABGSF


Още снимки


‹ Назад

Актуално
Предстоящи събития

 

 


https://www.livechatalternative.com/