A- A+ A
Община Ардино
Официален сайт

РЕСМИ МУРАД Е КМЕТ НА ОБЩИНА АРДИНОРЕСМИ МУРАД Е КМЕТ НА ОБЩИНА АРДИНОВчера бе поредното заседание на Административния съд в Кърджали по жалба на “Новото време” за касиране на кметските избори в Ардино. Бяха разпитани девет свидетели. Петима от тях бяха повикани от жалбоподателите, а останалите 4 от адвокат Елисавета Пенчева, представител на спечелилия вота Ресми Мурад. На 27 ноември адвокатите по делото трябва да представят на съдия Виктор Атанасов писмените си защити по делото.
Дни по-рано приключи преброяването на 42 чувала с бюлетини от секции в община Ардино. Едва две от тях са били нередовни. На Административния съд бе предадена и справка от Гранична полиция за 48-те дописани в избирателните списъци лица. Според нея 19 от тях не са излизали никога от страната, а един човек е чужд гражданин.
Нито един от петимата свидетели на “Новото време” вчера не знаеше на коя политическа партия е представител, въпреки че всички бяха членове на комисии. Повечето от тях твърдяха, че са от “Новото време”, но партията не е парламентарно представена. Оказа се, че са били от квотата на БСП. За разлика от тях четиримата свидетели на другата страна бяха наясно, че са представлявали в комисиите партията ДПС.
Въпросите към тях бяха предимно за гласоподавателите с придружители, за това дали е имало агитации по време на изборния ден. На вчерашното заседание в Административния съд Виктор Атанасов отхвърли три искания на ищците и представен от тях документ. Това бе справка от кърджалийското звено на Националния статистически институт, според която към декември 2006 г. жителите на община Ардино са 10 476, а по избирателен списък - 21 444 души. Няма да се иска справка от Гранична полиция за 1000 души, които според ищците не са били в България по време на вота или са влезли в страната дни преди това.
Законът за местните избори ясно казва, че право на вот имат всички с постоянен адрес, а не постоянно живеещи на този адрес, каза Виктор Атанасов. Изискването за постоянно живеещи го имаше на изборите за евродепутати, добави той.

Росен Деянов‹ Назад

Актуално
Предстоящи събития

 

 


https://www.livechatalternative.com/