A- A+ A
Община Ардино
Официален сайт

РЕСМИ МУРАД ОТКРИ МЕЖДУНАРОДЕН СИМПОЗИУМ В АРДИНОРЕСМИ МУРАД ОТКРИ МЕЖДУНАРОДЕН СИМПОЗИУМ В АРДИНО„В тази зала, под този покрив е работил бащата на големия творец-хуманист Сабахаттин Али, може би на двора, където днес е издигнат негов Бюст-паметник, малкият Сабахаттин да е подтичвал подир баща си. Този въздух, тази атмосфера днес, тези дни ще проникне – убеден с в това – в белите Ви дробове и ще зареди сърцата Ви с нови трепети и вълнения. Дишайте дълбоко този въздух. Отворете сърцата си към доброто, към възвишеното – неща, които Сабахаттин Али е смятал за велика общочовешка мисия на литературата и изкуството”. Това заяви кметът на община Ардино Ресми Мурад и почетен председател на Организационния комитет при откриването на Международния симпозиум на тема „Сабахаттин Али и литературата в България и на Балканите”. Ресми Мурад подчерта, че в продължение на три дни хората на Ардино ще имат редкия шанс да научат толково много за Сабахаттин Али и неговите творби от толкова значими негови изследователски. Научният форум е по случай 110-годишнината от рождението на световно известния писател, поет, преводач и журналист Сабахаттин Али. Събитието се провежда в Общинския музей и ще продължи до 20 май. В него ще вземат участие учени и писатели от България, Турция, Кипър, Русия, Холандия, Азербайджан, Узбекистан, Иран.
Специален гост на симпозиума бе Ертугрул Ялчънбаир, бивш виден политик и вицепремиер на Турция, с корени от Светулка. В своето приветствие той подчерта, че научните изследователи, писатели и творци имат огромната мисия и задача да създават творби, които да насочват човечеството към идеите на мира, толерантността, добруването.
Преди началото на форума многобройните изследователи от 8-те страни положиха венци и цветя пред бюст-паметник на Сабахаттин Али, който се намира в двора на общинския музей.
Организатори на значимата културна проява са община Ардино и фондация „Турска литература в Кипър, на Балканите и в Евразия» (КЪБАТЕК), с подкрепата на Министерството на културата.


Още снимки


‹ Назад

Актуално
Предстоящи събития

 

 


https://www.livechatalternative.com/