A- A+ A
Община Ардино
Официален сайт

РЕСМИ МУРАД ОТКРИ НОВА КОМПЮТЪРНА ЗАЛА В ЖЪЛТУШАРЕСМИ МУРАД ОТКРИ НОВА КОМПЮТЪРНА ЗАЛА В ЖЪЛТУШАВ истински празник за ардинското село Жълтуша се превърна официалното откриване на новата компютърна зала към читалище „Родопска искра 1961”. Трикольорната лента бе прерязана от кмета на община Ардино Ресми Мурад и председателя на читалищното настоятелство Шинка Бояджиева. Залата е оборудвана с пет компютъра, мултифункционално, принтиращо и копиращо устройсто, уеб камери, слушалки. Тя е създадена по програма „Глоб@лни библиотеки – България”. Идеята е библиотеката да даде възможност на своите читатели да получат достъп до глобалното информационно пространство. Тя ще предоставя безплатен достъп до интернет и ползване на компютрите.
Тържеството започна с изпълнения на самодейци от местното основно училище. С приветствие към присъстващите се обърнаха градоначалникът Ресми Мурад и кметът на Жълтуша Камен Буров. Ресми Мурад подчерта, че проектът е реализиран в резултат на междуинституционалното сътрудничество на месттната власт, Министерството на културата и Програмата на ООН за развитие. Той съобщи и добрата новина, че бюджетът на читалището в Жълтуша за 2011 г е увеличен от 5 000 на 10 000 лева. А в най-близко време ще започне и ремонтът на духовното средище.
От своя страна Камен Буров заяви, че почти всяко семейство в селото има близки в чужбина, и препоръчи на всички да влизат по-често в библиотеката, за да ползват новите компютърни системи и да се видят и чатят с тях по Скайпа или Фейсбук. Той благодари на общинското ръководство за оказаната подкрепа и осигурените допълнителни средства на библиотеката по време на дейностите по проекта.
На откриването присъстваха още зам.-кметът Неджми Ходжов, началникът на отдел „Образование, култура и спорт” към община Ардино Бахар Реджебов, много граждани и ученици.
По стара българска традиция събралите се бяха посрещнати с питка и мед за здраве, а председателят на читалището Шинка Бояджиева - лисна менче с вода за успех на програмата. След официалната част пред компютрите в залата застанаха най-нетърпеливите посетители – учениците.
Очаква се в скоро време да бъдат компютризирани и читалищата в селата Горно Прахово и Млечино.

Гюнер ШЮКРИ


Още снимки


‹ Назад

Актуално
Предстоящи събития

 

 


https://www.livechatalternative.com/