A- A+ A
Община Ардино
Официален сайт
Търси

РЕСМИ МУРАД СЪБРА КМЕТОВЕТЕ, ПРОДЪЛЖАВА ТРАДИЦИЯТАРЕСМИ МУРАД СЪБРА КМЕТОВЕТЕ, ПРОДЪЛЖАВА ТРАДИЦИЯТАКметът на община Ардино Ресми Мурад събра на първата за тази година традиционна месечна работна среща колегите си кметове и кметски наместници. Пожела на всички тях, както и на жителите от поверените им села една по-успешна и благодатна година.
Срещата започна с информация от членовете на Оперативния щаб за организация на работа при влошени метеорологични условия във връзка с усложнената зимна обстановка на територията на общината. По време на срещата представителите на Районното полицейско управление, Районната служба „Пожарна безопастност и защита на населението”, местното Държавното горско стопанство, ЕВН, болницата в Ардино, както и началници на отдели от общината докладваха за дейността си и възникналите проблеми.
Кметът Ресми Мурад припомни на селските управници, че според Закона за управление на отпадъците общините трябва да внасят допълнителна такса „депо” за всеки тон битов отпадък. През последните две години таксата е била много малка, но сега ще бъде 15 лева на тон. „За един камион с 10 тона отпадък, за да го изсипе в регионалното депо в Кърджали ще плащаме вече 150 лева такса, както и всички разходи за транспорт, заплати, за съдове и техника”, уточни кметът. Подчерта, че трябва да се направят кампании сред хората, за да се намали обемът на битовите отпадъци, които ще се извозват до регионалното депо. Призова да не се изхвърлят строителни отпадъци в контейнерите за смет. Ако икономисваме, ще имаме възможност да предоставим други услуги на гражданите, заяви Ресми Мурад.
Кметът съобщи, че ръководството на общината е кандидатствало по проект „Красива България” за обновяване на обществени сгради и такива с религиозно значение. Ще бъдат ремонтирани сградите на кметствата в Светулка, Правдолюб, Русалско, джамията в Млечино и църквата в Ардино.
Ръководителят на проект „Център за услуги в домашна среда в община Ардино” по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” Елван Исмаил запозна кметовете и кметските наместници с целите и изискванията на социалната услуга. По проекта ще се предоставят услуги на хора с увреждания и самотни възрастни хора, чието самообслужване е затруднено или това им е трудно. За реализирането му ще бъдат назначени 35 безработни лица на работа, които трябва да имат регистрирация в Бюрото по труда. Те ще се грижат за 150 потребители като „домашен санитар” или „болногледач”.
Във връзка с първия национален референдум „Да се развива ли ядрената енергетика в България чрез изграждането на нова ядрена централа?” на 27 януари 2013 година секретарят на общината инж. Кемал Алиев възложи на селските управници да огледат изборните помещения, кабините за гласуване, наличните урни и при необходимост да ги приведат в съответствие с изискванията за провеждане на изборен процес.‹ Назад

Актуално
Предстоящи събития