A- A+ A
Община Ардино
Официален сайт

Ресми Мурад в Горно Прахово: Трябва заедно да съхраним и продължим традицията на нашите предциРесми Мурад в Горно Прахово: Трябва заедно да съхраним и продължим традицията на нашите предциВ неделя в ардинското село Горно Прахово се проведе традиционният събор, организиран от кметството и читалище „Лъч”. Въпреки топлото време на празника се стекоха много жители от околните села, гостуваха и изселници от Турция, Белгия, Холандия и Швеция. Тук бяха кметът на община Ардино Ресми Мурад, заместникът му Изет Шабан.
От името на общинската администрация и от името на Общинския съвет Ресми Мурад поздрави присъстващите с празника. „Ние всички трябва заедно да съхраним и продължим традицията на нашите предци, да се организират селищни празници и мевлиди. Тук всеки трябва да даде своя дял, това не е работа само на един човек. Необходимо е да подадем ръка и да бъдем заедно и сплотени”, заяви Ресми Мурад. Той подчерта, че общинското ръководство се стреми да подобри жизнения стандарт на населените места на територията на общината. „През изминалите години осъществихме много социални и инфраструктурни проекти. Използваме всяка възможност, за да реализираме проекти. Надяваме се тази тенденция да продължи и за в бъдеще”, каза още Ресми Мурад.
И тази година празничната програма бе наситена с разнообразни спортни програми.
Организирани бяха турнири по футбол на малки врати и шах. На победителите бяха раздадени парични награди.
Специални гости бяха оркестърът за местен турски фолклор със солист и ръководител Юксел Исмаил към читалище „Родопска искра” в Ардино. Двучасовият концерт зареди жителите и гостите на селото с празнично настроение и за пореден път обра аплодисментите на публиката с великолепното си представяне. Присъстващите се насладиха и на изпълненията на саз на барда Али Емин от Ябълковец и на талантливия музикант Ергюн Мюмюнов.Заедно с ардинската група в концертната програма се включи още известният кърджалийски музикант и певец и ръководител на група „Приятели” Осман Джавлак. Той изпя най-новите си песни от последния му албум „Море от любов” (Aşk deniz).
79-годишният Хикмет Сюлейман от десетилетия живее в Кърджали, но винаги когато има възможност посещава родното си село Горно Прахово. Той дълги години е работил като домакин в местното училище и в Окръжния народен съвет в Кърджали. Понегова инициатива през 1965 г. е довършена училищната сграда, а през 1971 е водоснбдено селото. „Благодаря на организаторите за тази хубава традиция да съберат на едно място веднъж през годината роднини, близки и приятели, за да се видят и да побъбрят”, заяви възрастният родопчанин.


Още снимки


‹ Назад

Актуално
Предстоящи събития

 

 


https://www.livechatalternative.com/